در اصلاحیه بودجه توسط نمایندگان نباید شاكله بودجه برهم بخورد

دكتر بیژن عباسی در برنامه روزی روزگاری قانون، رادیو فرهنگ گفت: بر اساس نظر تفسیری شورای نگهبان در اصلاحیه بودجه توسط نمایندگان نباید شاكله بودجه برهم بخورد، لذا تصویب بودجه نیازمند تعامل دولت و مجلس است.

1398/10/11
|
12:11

دكتر بیژن عباسی، استاد حقوق دانشگاه تهران، در خصوص اینكه منشا اصلی قانونگذاری شرع است، توضیح داد: با توجه به اصل 156 قانون اساسی كه می گوید حاكمیت بر جهان و انسان از آن خداوند است و خداوند انسان را حاكم بر تعیین سرنوشت خود دانسته است، در واقعا حاكمیت در كشور ما حاكمیت تلفیقی الهی ومردمی است.
وی افزود: در مورد منشا بودن شرع در قانونگذاری باید ببینیم آیا در موضوعی كه مورد قانونگذاری است حكم صریح، ثابت و مستقیمی در شرع در كتاب، سنت و اجماع داریم یا خیر. اگر این حكم موجود باشد همان را می توانیم به مواد قانونی تبدیل كنیم، اما در مواقعی كه حكم صریح، ثابت و مستقیم نداریم در این موارد مجلس و نمایندگان مردم در این حوزه ها در چارچوب قانون اساسی و قواعد فقهی قانونگذاری می كنند.
استاد حقوق دانشگاه تهران با بیان اینكه در قانون اساسی ما تهیه لایحه بودجه با دولت و تصویب آن با مجلس است، گفت: نكته اول اینجاست كه در خصوص بودجه نمی توانیم طرح داشته باشیم و حتما باید لایحه ارائه شود، نكته دوم زمانی است كه لایحه بودجه توسط دولت به مجلس تقدیم می شود و پس از آن نمایندگان تا چه اندازه می توانند آن را اصلاح كنند؛ در این خصوص شورای نگهبان نظر تفسیری ارائه داده و در آن ذكر شده است كه در اصلاحیه توسط نمایندگان نباید شاكله بودجه برهم بخورد، لذا در این راستا برای تصویب بودجه نیازمند همكاری و تعامل دولت و مجلس در تصویب بودجه هستیم.
دكتر عباسی در پاسخ به این سوال كه مجلس یازدهم باید كدام محورهای قانونگذاری را در اولویت كاری قرار دهد؟ تصریح كرد: در اینجا با دو سوال مواجه هستیم اول اینكه برای اجرایی شدن سیاست ها باید چه اقدامی انجام دهد و دیگری اینكه چه مواردی را باید به عنوان قانون تصویب كند؟، در بحث اول یك روش این است كه قانون و قانون نویسی داشته باشیم دولت لایحه ای را به مجلس بدهد یا نمایندگان در قالب طرح قانونی را آماده كنند كه نحوه پیاده شدن و اجرایی شدن این سیاست های كلی را در حوزه قانونگذاری مشخص كنند.
وی در ادامه گفت: بحث دوم نیز نیازمند تعامل دولت و مجلس است؛ اگرچه برای قانونگذاری دولت می تواند لایحه بدهد و نمایندگان هم می توانند طرح ارائه دهند، اما معمولا در دنیا منشا پیشنهاد قوانین لایحه تهیه شده و تقویمی توسط دولت به مجلس است. در نهایت برای اینكه در چه موضوعاتی باید تصویب شود نیز دولت و مجلس باید به تفاهم برسند به خصوص اینكه دولت با رصد نیازها و مشكلات مردم باید در همان حوزه ها قانوگذاری كند.
برنامه روزی روزگاری قانون در روز های دوشنبه ، سه شنبه و چهارشنبه از ساعت 21:30 از شبكه رادیویی فرهنگ پخش می شود

دسترسی سریع