میر جلال الدین كزازی : «می انگارم كه برجسته ترین، بنیادی ترین رشته پیوند در میانه این دو نگاهی است كه آنان به انسان دارند. در همه سروده ها و نوشته های سعدی و هوگو كمابیش ما همواره با چهره انسان روبه روییم؛ هر دو غم انسان را می خورند.»
نخستین روز از همایش «سعدی و ویكتور هوگو » با بررسی ویژگی های آثار این دو شاعر روز گذشته در شهر كتاب برگزار شد . در این همایش غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، احمد سمیعیگیلانی با موضوع «دو شاعر، دو جهانبینی»، میرجلالالدین كزازی با موضوع «دو بزرگمرد مردمدوست»، ژان مارك هووس درباره «ویكتور هوگو، شرقیات و شعر پارسی»، فاطمه عشقی با موضوع «ویكتور هوگو و شعر فارسی»، طهمورث ساجدی با موضوع «ویكتور هوگو در عصر رنسانس شرقی و ادبیات فارسی» سخن گفتند.(خواهند گفت)
روز گذشته در نخستین روز این همایش ، استاد میر جلال الدین كزازی به ایراد سخنرانی پرداخت .وی گفت : كسانی كه نوشته های هوگو را خوانده اند با من هم داستانند كه می توان هوگو را سعدی فرانسه خواند.
میرجلال الدین كزازی در این برنامه گفت: «پیوندهایی چندان باریك و آشكار میان سعدی و هوگو نمی توانیم یافت زیرا هر كدام وابسته به تاریخ، فرهنگ و منشی جداگانه هستند. سعدی سخنوری است از سده ششم خورشیدی و هوگو سخنوری است از سده دیگر.»
وی در ادامه خاطر نشان كرد : اما اگر بهتر بنگریم می توانیم پیوندهایی میان این دو سخنور بیابیم. می انگارم كه برجسته ترین، بنیادی ترین رشته پیوند در میانه این دو نگاهی است كه آنان به انسان دارند. در همه سروده ها و نوشته های سعدی و هوگو كمابیش ما همواره با چهره انسان روبه روییم؛ هر دو غم انسان را می خورند. شما در سروده ها و نوشته های اندرزین سعدی همواره می بینید كه به انسان می اندیشد هوگو هم همین طور است حتی اگر به بخش های هشت گانه گلستان یا ده گانه بوستان نگاهی بیافكنید و نام آنها را بخوانید نمود آشكار و چشمگیر مردم دوستی را خواهید دید.
استاد كزازی شاهنامه پژوهش و استاد ادب فارسی در همایش «سعدی و ویكتور هوگو» گفت : نوشته های هوگو دشوار نیست، او پیرو هنر به پاس هنر است اما در همان زمان برای او هنر به پاس مردم است.
كزازی در پایان سخنانش گفت: شاهكار ویكتورهوگو بینوایان است. چرا بینوایان شاهكار است؟ او در این رمان از پرسمان های آدمی سخن می گوید دو دیگر، با زبانی زیبا نوشته شده و شعر منثور است. نثر این داستان به نثر سعدی می ماند در گلستان.
همایش «سعدی و ویكتور هوگو » به مناسبت روز بزرگرداشت سعدی در شهر كتاب به مدت دو روز برگزار می شود .