حكومت سر به داران چگونه شكل گرفت؟

محمد علی مومنی كارشناس مجری برنامه « مجله ی نیمروز » با دكتر علی رسولی استادیار گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس درباره ی حكومت سربه داران گفتگو كرد .

1398/05/23
|
16:42

محمد علی مومنی كارشناس مجری برنامه « مجله ی نیمروز » با دكتر علی رسولی استادیار گروه تاریخ دانشگاه خلیج فارس درباره ی حكومت سربه داران گفتگو كرد .
دكتر رسولی درباره ی این حكومت تاریخی گفت : سر به داران در یك مرحله ای نهضت و جنبش هستند و در مرحله ای دیگر تبدیل به حكومت می شوند .
این كارشناس تاریخ در پاسخ به این سوال كه سربه داران چه كسانی بودند گفت : سربه داران در اصل گروهی از روستاییان ساكن در منطقه ی به نام « باشتین » درنزدیكی سبزوار بودند .
این گروه از روستاییان در شعبان سال 737 بر ضد ماموران مالیاتی كه از طرف حاكمان وقت به روستا آمده بودند شورشی را انجام دادند . پس از شكست ایران از مغولها رایج شده بود كه ماموران مالیاتی به هر منطقه وارد می شدند، جان و مال و ناموس مردم را از آن خود می دانستند لذا روستاییان باشتین در برابر خواسته های ماموران تاب نیاوردند و صبر از كف داده و بر علیه ماموران شورش نمودند و متعرضین به نوامیس خود را كشتند و این نقطه ی آغاز قیام سربه داران بود .
پس از این واقعه روستاییان باشتین می دانستند كه قیام آنها پیامدهایی را به همراه خواهد داشت از این روز مردم باشتین خود را برای رویارویی و مقابله با عوامل حكومت آماده كردند .
دكتر علی رسولی در ادامه اظهار داشت : تبدیل سر به داران به جنبش در بستر تاریخی آن زمان شكل گرفت . آن هنگام كه روستاییان ماموران مالیاتی را كشتند خود را برای پیامدهای این اتفاق آماده كردند و آن هنگام كه ماموران حكومتی برای سركوب روستاییان باشتین آمدند مردم آنها را شكست داده و به سمت سبزوار حركت كردند و با مردم سبزوار كه پیرو طریقت صوفیه ای به نام طریق جوریه بودند متحد شدند . این اتحاد بین روستاییان باشتین و طریقت جوریه سبب شد جنبش سر به داران به حكومت سربه داران تبدیل شود .

دسترسی سریع