موزه ی ملی ملك میزبان دوختهای سنتی ایران زمین

هنرهای سنتی مهر و شناسنامه ی قومیتی یك ملت را تعیین می كند و در میان این هنرهای سنتی انواع سوزن دوزی ها و دوختهای سنتی از مهم ترین این شاخص هاست .

1396/01/21
|
21:41

نخستین جشنواره ملی دوختهای سنتی در موزه ی ملی ملك در حال برگزاری است ،گفتگوی اختصاصی سایت شبكه ی فرهنگ را با سركار خانم شهین پزشكی دبیر و عضو شورای سیاستگذاری این جشنواره ، مدرس دانشگاه و هنرمند دوختهای سنتی می خوانید

خانم پزشكی به چه نوع دوختی دوخته سنتی میگویند ؟

دوختهای سنتی ایران مجموعه ای از سوزن دوزی ها ، قلاب دوزی ها و پوشاك محلی ایران است كه سه شاخه ی مهم دوخت را در بر می گیرد . در قدیم ، بخش اعظمی از سوزن دوزی ها و قلاب دوزی ها در لباس مردمان پیاده می شده ، در حقیقت مجموعه ای از این هنرهای سنتی بخشی از پوشاك محلی ایران را شكل می داده .
دوختهای سنتی ایران بر اساس شرایط جغرافیایی ، اقلیمی و و اعتقادی كه در هر منطقه و اقلیم وجود دارد از نظر تكنیك و نوع دوخت متفاوت است، به طور مثال پته دوزی كرمان كه جایگاه ویژه ای در میان دوختهای سنتی دارد در نقاط مختلف كرمان انواع گوناگونی دارد كه با توجه به اقلیم و نگرش مردم هر منطقه این دوخت و تكنیكهای آن تغییر می كند .

*** خانم پزشكی ، همانطور كه می دانیم دوختهای سنتی در ایران به دلیل خصوصیاتی كه دارد در تمام دنیا منحصر به فرد است آیا در حال حضر بازاری برای این دوختها وجود دارد؟و آیا میتوان با احیاء این دوختهای سنتی گامی برای تولید و اشتغال برداشت ؟
یكی از شاخصه های مهم هر ملتی فرهنگ و پیشه ی آن ملت است در واقع هنر های سنتی هر ملتی در معرفی پیشینه ی یك ملت بسیار موثر است و هنرهای سنتی مهر و شناسنامه ی قومیتی یك ملت را تعیین می كند و در میان این هنرهای سنتی انواع سوزن دوزی ها و دوختهای سنتی از مهم ترین این شاخص هاست . احیاء این دوختهای سنتی در سالهای اخیر تحول عظیمی را در نگرش مردم به وجود آورده به طوری كه دانشجویان و دانش آموزانی كه در رشته ی طراحی دوخت ادامه تحصیل می دهند ، علاقمند به ادامه ی این رشته و استفاده از دوختهای سنتی در انواع لباسها و وسایل منزل می باشند و در مقابل در بین عموم مردم جامعه هم استفاده از لباسهایی با دوخت سنتی بسیار رواج پیدا كرده و این نشانه ی بسیار خوبی است . اگر بتوانیم در جشنواره ی دوختهای سنتی به اثبات برسانیم كه این هنر می تواند جایگاه ویژه ای در زندگی زنان و جوانان ما داشته باشد و تحولی مهم در زندگی تمام افراد خلاق و جویای كار ایجاد می كند ، گام مهمی در حوزه تولید و اشتغال برداشته ایم .
در سالهای اخیر دركشورهای اروپایی شاهد استفاده از نقوش و طرح های ایرانی در لباسهای آنها هستیم ، وقتی خودمان در اقصی نقاط ایران صاحب این هنرهای سنتی هستیم و این ظرفیت و استعداد را در بین زنان و جوانان داریم ، باید این استعدادها را به عرصه ی ظهور برسانیم و قطعا میتوانیم با سرمایه گذاری و كشف استعدادها ، گامی مهم در حوزه ی تولید و اشتغال برداریم .

***سركار خانم پزشكی درباره ی جزییات نخستین جشنواره دوختهای سنتی كه در موزه ی ملی ملك در حال برگزاری است توضیح دهید .
نخستین جشنواره تخصصی و ملی دوختهای سنتی با هدفهای " گسترش ، حفظ ، احیاء، فرهنگ سازی و ارزش گذاری به هنر مغفول دوخت های سنتی و بهره بردن از ظرفیت دوختهای سنتی در توسعه ی كسب و كار " از 21 فروردین در موزه ی ملی ملك آغاز و تا سی ام ادامه خواهد د اشت . در مرحله نخست 1800 اثر از نقاط مختلف ایران به دبیرخانه ی جشنواره ارسال شد كه طی داوری های صورت گرفته از بین این آثار 250 اثر به مرحله ی نهایی راه پیدا كرد ند كه این آثار در موزه ی ملی ملك به معرض نمایش گذاشته شده است .
در پایان از همه ی هموطنانم دعوت میكنم از این آثار بازدید كنند .

دسترسی سریع