دكتر علی اكبر كجباف استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان در بخش « سر میز اندیشه » در مجله ی نیم روز رادیو فرهنگ امروز درباره ی سلسله ی آل بویه توضیحاتی را ارائه داد .
دكتر علی اكبر كجباف استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان در بخش « سر میز اندیشه » در مجله ی نیم روز رادیو فرهنگ امروز درباره ی سلسله ی آل بویه توضیحاتی را ارائه داد .
ایشان در گفتگو با محمد علی مومنی كارشناس مجری برنامه گفت : دولت آل بویه دولت شیعی ایرانی نژادی بودند كه در حدود 130 سال بر بخشی از تاریخ ایران در سرزمین ایران و عراق تا مرزهای شام توانستند حكومت كنند . بین سالهای320 تا 447 هجری قمری .
ایشان در ادامه اظهار داشتن: در حقیقت این دولت برآمده از جنبشهای استقلال طلبانه ی ایرانی ها بود كه در پی ظهور دولتهای مستقل و نیمه مستقل به وجود آمد .
علی كجباف در ادامه خاطر نشان كرد : دولت آل بویه ازبزرگترین عوامل ضعف خلافت عباسی و تغییرات بنیادی است كه در نهادهای سیاسی ، دینی و اقتصادی در این دوره مطرح می شود .حكومت آل بویه از سه فرزند ماهی گیر به نامهای علی ، حسن و احمد در منطقه ی گیلان در شمال ایران شكل گرفت كه توانستند فعالیتهای مهمی را انجام دهند .
دكتر كجباف گفت : در قرن چهارم در جهان اسلام 3 دولت مهم شیعی شكل گرفت كه یكی در مصر ، یكی در شام و دیگری در منطقه ی عراق و ایران بود كه به نامهای حمدانیان در مصر ، فاطمیان در شام ، و آل بویه در ایران و عراق می باشد .
این عوامل سبب شد تا موقعیت سیاسی شیعه تقویت شود .
مدیر گروه تاریخ دانشگاه اصفهان درباره مقر های حكومت آل بویه گفت : علی عماد الدوله در فارس ، احمد ركن الدوله در همدان و اصفهان و ری و معزالدوله در عراق مستقر بودند .
ایشان در پاسخ به این سوال كه چرا مقر حكومت آل بویه در گیلان نبود اظهار داشت : به دلیل اینكه این دولت برخاسته از دولت آل زیار بود كه در ری ، گرگان ، اصفهان متمركز بودند و این مناطق در آن زمان به عنوان نقاط مهم علمی جهان اسلام به شمار میرفتند لذا از این جهت در این مناطق مورد توجه قرار گرفتند .
دكتر كجباف درباره ی سیاستهای مذهبی آل بویه گفت : از اوایل قرن چهارم هجری شكوه حكومت عباسیان افت پیدا كرد و
قدرت عباسیان رو به ضعف نهاد و این ضعف سبب شد تا ایرانیان بتوانند بر خلافت عباسی چیره شوند . و با فضایی كه ایجاد شد آل بویه كه شیعی مذهب بودند توانستند از اقلیت به اكثریت برسند . با روی كار آمدن آل بویه تشیع رونق پیدا كرد و با كاستن اختیارات عباسیان زمینه برای فعالیتهای شیعیان بیشتر شد و آل بویه توانستند عراق را كه كانون اهل تسنن بود به كانونهای شیعی تبدیل كنند .
سیاست آل بویه این بود كه بتوانند اقداماتی را انجام دهند كه این اقدامات منجر به فعالیتهای علنی شیعیان شود و در پرتو این اقدامات فعالیتهای عالمانی چون شیخ مفید و سید رضی در این دوره پشتوانه معنوی و عقیدتی آل بویه شد .
به این ترتیب حكومت آل بویه در قرن چهارم و نیمه اول قرن پنجم در عرصه های مختلف فرهنگی و دینی خدمات گسترده ای را در عراق و ایران انجام دادند .
فایل صوتی مربوط به این گزارش را در زیر بشنوید