برنامه چرخانه با محوریت كارآفرینی برای بانوان از شبكه رادیویی فرهنگ پخش میشود، گزارش روزنامه جام جم از این برنامه رادیو فرهنگ را كه شنبه 5 مرداد به چاپ رسیده است، بخوانید.
رادیو از پرمخاطبترین و سهلالوصولترین رسانههایی است كه برای قشر قابلتوجهی از افراد جامعه جایگاه ویژهای دارد. یكی از ویژگیهای مهم این رسانه علاوه بر سهلالوصول بودن، توانمندی این رسانه در آموزش و گاهی كلاسی برای كسب درآمد است. كلاسهای آموزشی رایگان با قابلیت دسترسی آسان میتواند همه اقشار را باخود همراه كند. یكی از برنامههایی كه در این حوزه از رادیو فرهنگ در حال پخش است برنامه «چرخانه» است كه اتفاقا مخاطبان بسیاری نیز پیدا كرده است. به همین دلیل در یكی از روزها ی مرداد مهمان استودیوی شماره 17 ساختمان شهدای رادیو میشویم كه برنامه چرخانه در این استودیو ضبط میشود. برنامه چرخانه روزهای چهارشنبه ساعت 8 و 30 دقیقه به مدت نیم ساعت با بخشهای مستند گزارشی، داستان، اشتغال و فضای مجازی و زنان در تاریخ ایران به نویسندگی و تهیهكنندگی مریم یوسفیپور و گویندگی فریناز ثریا به همت گروه فرهنگ و جامعه رادیو فرهنگ روی موج افام ردیف106مگاهرتز پخش میشود.
استفاده بهینه از نیروی مستعد
مریم یوسفیپور درباره چگونگی پردازش موضوع با دیگر عوامل برنامه گفتوگو میكند كه وارد بحث آنها شده و از او به عنوان نویسنده و تهیهكننده این برنامه درخصوص اهداف و ضرورت چرخانه میپرسم و به جامجم میگوید: چرخانه به دنبال فعال كردن نیروهای مستعدی است كه در خانه میتوانند چرخ اقتصاد را به حركت دربیاورند، ولی نمیدانند چگونه باید عمل كنند و در اصل مخاطب هدف ما بانوان هستند كه قشر بزرگی از جمعیت را تشكیل میدهند. در این بین با توجه به هدفی كه داشتیم، همیشه بانوانی را انتخاب كردیم كه خلاقیت داشته باشند، بتوانند فضای فكریشان را باز بگذارند و پذیرای چالشها باشند.
یوسفیپور میافزاید: چرخانه، فرمان چرخ معیشت خانواده را به دست بانوانی میدهد كه به هر دلیلی سرپرست خانوار شدهاند و باید در این اوضاع اقتصادی به بهترین شكل ممكن معیشت خانواده را مدیریت كنند و گاهی این بانوان هیچ آموزشی ندیده و بدون پیشزمینه ذهنی سكاندار كشتی به گل نشسته اقتصاد در خانوادهای هستند كه با هیچ درآمدی روبهرو نیستند و خود باید درآمدزایی كنند و عملا هیچ حرفهای نیاموختهاند یا نمیدانند چطور ایدههای خود را عملی كنند.
وی درخصوص ضرورت تولید و پخش چرخانه در رادیو فرهنگ میگوید: چرخانه یك برنامه خاص برای كارآفرینی بانوان است و زمانی كه از كارآفرینی صحبت میكنیم بحث اقتصاد در آن مطرح میشود، به این معنا كه بانوان در اقتصاد خانواده، جامعه و توسعه اقتصادی نقش داشته باشند. البته نمیخواهیم منكر نقش ارزنده خانمها در خانواده به عنوان یك مادر و همچنین به عنوان خانمی كه نقش مدیریت اقتصادی خانواده را بر عهده دارد شویم اما جدای از این نوع ارتباط غیرمستقیم ورود بانوان در اقتصاد میخواهیم آنها بتوانند مستقیم نیز در گردش چرخ اقتصادی ایفای نقش كنند.
مستندی برای الگودهی به زنان
نویسنده و تهیهكننده برنامه چرخانه با اشاره به بخشهایی كه این برنامه دارد عنوان میكند: این برنامه بیشتر مستندی از زندگی زنانی است كه تلاش میكنند با تكیه به توانمندیهای خود چرخ اقتصاد خانه را بچرخانند و در مسیر تلاش خود در اقتصاد جامعه نیز موثر باشند. یوسفیپور به اهمیت الگودهی به زنان برای فعالیتهای خوداشتغالی اشاره و تاكید میكند: بسیاری از بانوان در نقش مادری و همسری امكان حضور در فعالیتهای خارج از منزل را ندارند. برهمین اساس در چرخانه به این بخش هم توجه شده و با گنجاندن بخش اشتغال در فضای مجازی سعی كردیم به این قشر از جامعه هم توجه داشته باشیم تا بدون نیاز در بیرون از خانه در كنار فرزندان و ضمن رسیدگی به امور منزل درآمدزایی هم داشته باشند.
چرخانه الگوی اشتغال میدهد
در ادامه سراغ محبوبه مظاهری، مربی و مشاور شغلی كه در این برنامه به عنوان كارشناس حضور دارد، میروم. وی نیز به موضوع اهمیت اشتغال زنان به عنوان یاركمكی در خانه اشاره میكند و میگوید: با توجه به اینكه مخاطب خاص چرخانه بانوان هستند به موضوعات درآمدزایی در خانه؛ كارآفرینی و خوداشتغالی و چگونگی گسترش مشاغل خانگی در عین الگودهی به شنوندگان میپردازیم و امیدواریم بانوان بتوانند در مشاغلی كه سختی كار كمتری دارند مشغول شده و بخشی از اقتصاد منزل را تامین كنند.
وی ادامه میدهد: در این بخش تلاش میكنیم مهارت خانگی تبدیل ایدهها به فعل را آموزش دهیم و نگاه درآمدزا را تبدیل به كاردرآمدزا كنیم.
مظاهری میگوید: بانوان قشر بزرگی از نیروی انسانی هستند كه سرمایه وجودی خودشان در كنار دانش میتواند چرخ سنگین اقتصاد را به حركت وادارد و بهره از این سرمایه بزرگ انسانی با آگاهیبخشی و نیاز سنجی امكان پذیر است.
با یك كلیك درآمدزایی كنید
آن سوی شیشه، الهام رمضانی متخصص فناوری اطلاعات و مشاغل اینترنتی مشغول یادداشت برداری و سرك كشیدن در فضای مجازی است كه به سراغش میرویم. وی نیز به گوشی هوشمند روی میز اشاره میكند و میگوید: هرچند تقریبا حضور من در این برنامه به پایان رسیده و تاكنون تجربیات خود را به شنوندگان منتقل كرده ام ولی باید بگویم كه چرخانه به دنبال این است كه به شنوندگان خود یاد بدهد چگونه از این ابزار كه گاه برای سرگرمی و گاه ارتباط استفاده میشود به عنوان یك ابزار درآمدزا بنگرند و با بهرهگیری از آن كسب درآمد كنند.
وی تاكید میكند: چرخانه برنامهای است كه به زنان یاد میدهد تا با حداقل امكانات و حداقل آموزش در فضای مجازی با یك كلیك ساده درآمدزایی كنند.
یك گروه زنانه
فریناز ثریا، گوینده این برنامه نیز شاد و سرحال یادداشت به دست از استودیو به این سوی شیشه میآید و خندان میگوید: گروه چرخانه یك گروه برنامهسازی زنانه است. ما چرخانهایها همه خانم هستیم كه برای بانوان برنامه میسازیم، اما فارغ از این مساله آموزشهای این برنامه جنسیت نمیشناسند و هركسی میتواند از آن استفاده كند.
وی از سال 89 با شاهنامهخوانی در رادیو فرهنگ فعالیت خود را آغاز كرده و در رادیو تهران و پیام و آوا در كنار نریشنخوانیها و گویندگیهای متن تلویزیون مشغول بوده است و حال در برنامه چرخانه با گویندگی متفاوتی روبهروست. وی در این خصوص میگوید: اجرای برنامه چرخانه فضای متفاوتی برای من بود كه جدای از خوانش متن و توجه به صدا این بار با شنونده همراه شده و در داستان زندگی بانوانی كه در گزارشهای برنامه صحبت میكنند، وارد میشویم و تلاش میكنم در این برنامه فضای شادی ایجاد كرده و مخاطب از طریق امواج با صدای من روحیه گرفته و با انگیزه بیشتری یك شغل خانگی را شروع كند یا به كار خود با اراده ادامه دهد.