«در تمام سال، ماهی به عظمت ماه پربركت رمضان نیست؛ زیرا ماهی است كه خداوند آن را جهت اهدای بالاترین هدیه خود به جهان بشریّت، یعنی «قرآن مجید» برگزیده است.
«در تمام سال، ماهی به عظمت ماه پربركت رمضان نیست؛ زیرا ماهی است كه خداوند آن را جهت اهدای بالاترین هدیه خود به جهان بشریّت، یعنی «قرآن مجید» برگزیده است.
چرا این شب «شب قدر» نامیده شده است؟ چه اسراری در آن نهفته و چه وقایع و حوادثی در آن رخ داده و میدهد؟
مفسران قرآن كریم با استفاده از قرآن و احادیث پیشوایان معصوم دین درباره علت نامگذاری این شب به «شب قدر» مطالب و دلایل زیادی آورده اند.
شب قدر یعنی شب بزرگ و با عظمت؛ زیرا در قرآن كریم «قدر» به معنای منزلت و بزرگی خدا آمده است خداوند در قرآن مجید از آن به بزرگی یاد كرده و سورهای نیز به نام «سوره قدر» نازل فرموده است.
در تمام سال، شبی به خوبی و فضیلت شب قدر نمیرسد. این شب، شب نزول قرآن، شب فرود آمدن ملائكه و روح نیز نام گرفته است. عبادت در شب قدر برتر از عبادت هزار ماه است. در این شب، مقدرات یك سال انسانها و روزیها، عمرها و امور دیگر مشخص میشود. ملائكه در این شب بر زمین فرود میآیند، نزد امام زمان(عج) میروند و آنچه را برای بندگان مقدر شده بر ایشان عرضه میدارند. شبزندهداری و تلاوت قرآن و مناجات و عبادت در این شب، بسیار توصیه و تأكید شده است.
عظمت و فضیلت این شب بر سایر شبها را از این امور میتوان به دست آورد:
1) آمرزش گناهان: پیامبر خدا(ص) در تفسیر سوره «قدر» فرمودند:
«هر كس شب قدر را احیا بدارد و مؤمن باشد و به روز جزا اعتقاد داشته باشد، تمامی گناهانش آمرزیده میشود.»
2) قلب رمضان: امام صادق(ع) فرمودند:
«از كتاب خدا استفاده میشود كه شماره ماههای سال نزد خداوند، دوازده ماه است و سرآمد ماهها ماه رمضان است و قلب ماه رمضان لیلة القدر است.»
3) نزول قرآن: طبق روایات، مجموع قرآن در شب قدر دفعی و یكباره بر پیامبر (ص) نازل شده است. این نزول دفعی و یكباره قرآن است، اما نزول تدریجی قرآن طی 23 سال دوران نبوت پیامبر گرامی(ص) به صورت الفاظ نازل شده است.
4) برتر از هزار ماه: نزول همهی ملائكه و روح در شب قدر بر زمین و سلام دادن بر بندگان خدا نشانه شرافت آن بر هزار ماه است. امام باقر(ع) فرمودند:
«عمل صالح در شب قدر از قبیل نماز، زكات و كارهای نیك دیگر بهتر است از عمل در هزار ماهی كه در آن شب قدر نباشد.»
«شب قدر بهتر از هزار ماه است؛ لیلة القدر خیر من الف شهر». بهتر بودن این شب از هزار ماه به خاطر ارزش عبادت و احیای آن شب است، و روایات فضیلت لیلة القدر و فضیلت عبادت آن، كه در كتب شیعه و اهل سنت فراوان است این معنی را كاملا تأیید میكند.
علاوهبر این، نزول قرآن در این شب، و نزول بركات و رحمت الهی در آن سبب می شود كه از هزار ماه برتر و بالاتر باشد.
ماه رمضان ماه رحمت است، ماه مغفرت و آمرزش است؛ چراكه دریای لطف و بخشش پروردگار در این ماه موّاج است، لیكن باید دانست در شب قدر به تعداد همه كسانی كه در این ماه مورد بخشش قرار گرفته اند بخشوده خواهند شد.
در شب قدر كه برتر از هزار ماه است، جلوهای روشن از مهربانی و رأفت بیانتهای خدای متعال است، زیرا حضرت حق همیشه برای بخشیدن بندگان خویش از هر بهانه ای استفاده میكند. چنانكه آمدن ماه مبارك رمضان برای همه ما فرصت آمرزش است و صد البته رسیدن به شبهای قدر نور علی نور دیگری برای ماست كه از این شرایط برای توبه، ترك معصیت و قرب الهی بهره ببریم و به سمت خدا برگردیم.
در روایتی از امام باقر علیه السلام آمده است: هركس شب قدر را احیا دارد، گناهان او آمرزیده شود، هرچند زیاد باشد. لذا به بیان مرحوم «علّامه مجلسی»؛ بهترین اعمال در این شبها طلب آمرزش گناهان و دعا برای امور دنیوی و اخروی است، هم برای خود و هم برای پدر و مادر و خویشان و برادران مؤمن؛ چه زنده باشند و چه از دنیا رفته باشند.
شبهای قدر را قدر بدانیم این شبها فرصتی است برای تولد دوباره.