«بزرگداشت روز ملی خلیج فارس به عنوان یكی از اقدامات ملی و پدافند غیرعامل در مواجهه با نفوذ بیگانگان در حوزه خلیج فارس ضروری است. از سوی دیگر، تقویت گردشگری در خلیج فارس نقش سازنده و تاثیرگذاری در همگرایی مردم و دولتهای منطقه دارد.»
منوچهر جهانیان - رییس دانشكده علوم گردشگری - در یادداشتی با عنوان «خلیج فارس شناسنامه سرزمین پارس» كه به مناسبت روز ملی خلیج فارس ، نوشته است: «خلیج فارس مهد فرهنگها و تمدنهای كهن و باستانی جهان به شمار میرود. خلیج فارس، نامی برخاسته از تاریخ، فرهنگ و تمدن بزرگ و كهن ایرانی است كه شواهد و مدارك و مستندات ما را به جایگاه ممتاز و عظیم آن در میراث فرهنگی مشترك بشری رهنمون میكند. خلیج فارس دارای پیشینهای وسیع و گسترده است به درازای تاریخ سرزمین پارس، كه خاستگاه و زایش فرهنگها وتمدنهای بزرگ بشری ریشه در آن دارد.
خلیج فارس از بدو پیدایش تا زمان حاضر بستری جغرافیایی در شكلدهی روابط فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تجاری ملل مختلف جهان با محوریت توسعه روابط فرهنگی، اجتماعی و تعامل مثبت و سازنده بوده است كه بستر ها و زمینههای همكاری و گسترش فعالیتهای تجاری واقتصادی منطقه خلیج فارس و جهان را به دنبال داشته است.
فرهنگ و اخلاقیات ایرانیان همواره با تاكید بر همدلی و همكاری میان مردم و اقوام مختلف بشر روح همبستگی، صلح و دوستی در میان آنها را گسترش داده است. در حوزه خلیج فارس، زندگی و همزیستی در این مكان با جوشش فرهنگی و اجتماعی اقوام مختلف در منطقه، بستری را برای توسعه روابط و همكاریهای فرهنگی و اجتماعی میان مردمان و كشورهای حوزه خلیج فارس و سایر مردمان ملل مختلف را فراهم آورده است.
نام خلیج فارس با نام ایران برای همیشه تاریخ گره خورده است. این ارتباط عمیق و پایدار ایران با خلیج فارس در اشكال و حوزههای مختلف قابل ترسیم، تائید و تاكید است و استمرار آن تا دوران معاصر و حال نیز به تصویر كشیده شده است. سیر تحولات دوران معاصر بیانگر اقتدار ایرانیان در خلیج فارس بوده و در حال حاضر نیز همكاری كشورهای منطقه خلیج فارس تضمین كننده ثبات و آرامش در منطقه خلیج فارس خواهد بود.
كشور ایران سهم مهم و اساسی در شكل گیری و تضمین ثبات منطقه خلیج فارس دارد كه نیازمند تعامل و توسعه روابط فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و همچنین روابط دیپلماتیك در میان كشورهای منطقه خلیج فارس است كه متضمن ثبات و پایداری در این منطقه مهم وحیاتی دنیا است. لذا بزرگداشت روز ملی خلیج فارس به عنوان یكی از اقدامات ملی و یك پدافند غیرعامل در مواجهه با نفوذ بیگانگان در حوزه خلیج فارس ضروری است تا همه مجموعه سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی كشور در خصوص این امر فراگیر كه ریشه در باورهای ملی، دینی و درونی ایرانیان دارد مشاركت فعال داشته باشند.
از این رو برنامههای علمی و فرهنگی با رویكرد شناخت و آگاهی بخشی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری منطقه خلیج فارس میتواند بستری را برای تحقق زمینههای مناسب در خصوص معرفی فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران اسلامی، جاذبههای متنوع و بینظیر سواحل و كرانههای خلیج فارس، دانش دریانوردی، عشق و مهماننوازی مردمان سواحل و كرانههای منطقه خلیج فارس به سایر مردمان جهان فراهم كرده وگام مهم و ارزشمندی برای اعتلای نام خلیج فارس به عنوان مهد و گهواره فرهنگها و تمدنهای بشری جهان بردارد.
امروزه گردشگری به عنوان ابزاری برای گسترش صلح و دوستی، تعمیق روابط فرهنگی، اجتماعی و تعامل میان مردمان و دولتها به شمار میآید كه میتواند نقش بسیار سازنده وتاثیرگذاری برای همگرایی و توسعه روابط و همكاریهای مشترك میان مردمان و دولتهای منطقه خلیج فارس ایفا كند.
از این رو لازم است دولتهای منطقه خلیج فارس براساس اشتراكات فرهنگی، تمدنی و همچنین علاقمندیها و پیوندهای عمیق و ریشهدار فرهنگی زمینههای حضور مردمان سایر مناطق را برای بازدید و آشنایی بیشتر با میراث كهن و باستانی منطقه خلیج فارس فراهم كنند. این امر میتواند رونق و شكوفایی اقتصادی منطقه خلیج فارس، انسجام اجتماعی و زمینههای همكاری بیشتر و تعامل منطقهای را فراهم آورد. نكوداشت روز ملی خلیج فارس گامی است برای معرفی و توجه بیشتر مردم این منطقه و ساكنان خلیج فارس با پیشینه تاریخی و تمدنی و تاكید بر معرفی آثار و جاذبههای بینظیر و متنوع گردشگری منطقه خلیج فارس برای حضور در عرصههای بین المللی در جهت تعامل سازنده و همافزایی بیشتر میان كشورهای منطقه خلیج فارس با سایر مردمان و كشورها برای رسیدن به توسعه و آبادانی این منطقه ژئواستراتژیك، ژئوپلتیك و ژئواكونومیك است.
لازم است برنامهریزی برای فراهم آوردن و توسعه زیرساختهای گردشگری و انجام اقدامات بهینه در راستای فعالیتهای گردشگری در منطقه خلیج فارس با حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی و بكارگیری ظرفیتهای بسیار متنوع و بینظیر گردشگری منطقه خلیج فارس صورت گیرد؛ تا هم به معرفی فرهنگ و ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی و توانمندیها و پتانسیلهای گردشگری پرداخته شود و هم اینكه به رشد و توانمندسازی جوامع میزبان و محلی، بومیان و ساكنین منطقه خلیج فارس كمك كرد. با ایجاد و راهاندازی كسب و كارهای گردشگری و توسعه روابط با كشورهای منطقه و جهان با حمایت دولت و سایر بخشهای خصوصی و غیر دولتی و با عزم ملی و جدی میتوان به این مهم دست یافت. این امر مستلزم تعیین خط و مشیها، سیاستگذاریهای كلان و اولویت بخشی به سفر و گردشگری و اتخاذ تصمیمات و داشتن برنامه هدفمند و جامع و همكاری و هماهنگی بین متولیان بخشهای دولتی و سایر دستاندركاران حوزه گردشگری و مجموعههای مرتبط با مقوله صنعت گردشگری است، كه اگر مورد توجه جدی قرار گیرد، رونق اقتصادی، اشتغال، كارآفرینی و توسعه و شكوفایی منطقه خلیج فارس را به همراه خواهد داشت.»