نشست خبری علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت «روز مجلس» با رسانههای داخلی و خارجی امروز دوشنبه 12 آذر از رادیو فرهنگ بطور زنده و مستقیم پخش شد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در این نشست خبری به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ می دهد.
مشروح سخنان وی در این نشست به شرح زیر است:
وی در ابتدای صحبت های خود با اشاره به اینكه این ایام مصادف با سالروز شهادت آیتالله مدرس است، اظهارداشت: آیتالله مدرس انسان نادری در تاریخ ایران بود و فردی اسلام شناس و دردمند نسبت به منافع ملی كشور و آینده نگر برای توسعه كشور بود؛ در شرایط سختی كه بسیاری از دولت ها در جنگ جهانی ایران را اشغال كرده بودند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نقش آیت الله مدرس در آن برهه بی بدیل بود و به همین دلیل در تاریخ ایران ماندگار شد و جا داشت كه این روز به عنوان روز مجلس انتخاب شود.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات مجلس دهم تصریح كرد: در همان ابتدای كار مجلس اخیر، واضح بود كه ایران با چالش های مزمنی مواجه است و به همین دلیل نمایندگان مجلس نظرشان این بود كه وقتمان را بیشتر صرف حل این مشكلات كنیم و كمتر قانونگذاری شود.
لاریجانی با اشاره به عمدهترین چالش هایی كه كشور در این برهه داشته است، تصریح كرد: وجود دولت پهن پیكر یكی از مشكلات بزرگ است كه هزینه زیادی برای كشور دارد و این حجم گسترده دولت، منابع كشور را در خود هضم میكند. بر این اساس یك گام بزرگ در برنامه ششم برداشته شد به این شكل كه 15 درصد دولت كوچك شود كه این رویه دنبال می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: از سوی دیگر نظام بودجه ریزی ما بسیار قدیمی است و حتماً باید بر اساس عملكرد باشد كه دیوان محاسبات و مركز پژوهش های مجلس اقدامات مستمری برای نظام بودجه ریزی بر مبنای عملكرد انجام دادند.
وی با اشاره به اینكه از معضلات دیگر كشور، وضعیت نقدینگی بود، گفت: مركز پژوهش های مجلس در این زمینه ورود كرد و مجلس هم این اختیار را به دولت داد كه برای مدیریت این نقدینگی، طرح های عمرانی نیمه تمام را واگذار كند كه متاسفانه با گذشت سه سال هنوز حركت مطلوبی در این زمینه صورت نگرفته است و اخیراً هم در شورای هماهنگی سه قوه بر ضرورت اجرای این مسئله تاكید شد.
لاریجانی با بیان اینكه از چالش های دیگر كشور وضعیت بانك ها و موسسات مالی و اعتباری بود، متذكر شد: از سال 94 مركز پژوهش های مجلس هشدارهایی را در این زمینه داد اما جنس حل مشكلات بانكی صرفاً از راه تقنین قابل حل نیست و لازم است كه دولت هم منابعی را در این زمینه هزینه كند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همچنین نرخ سود بانكی به حدی بالا است كه وضعیت تولید كشور را با مشكلاتی مواجه كرده كه البته بانك مركزی به دنبال حل این مشكل است.
وی با اشاره به حل مشكلات ایجاد شده از سوی موسسات مالی و اعتباری ورشكسته چون كاسپین، گفت: در این زمینه دیدید كه چه مشكلاتی به وجود آمد و چند میلیون نفر را درگیر كرد. ساختار خاصی در هر سه قوه برای حل این موضوع ایجاد و تا حدودی این مشكلات برطرف شد.
لاریجانی بیان كرد: از دیگر اقداماتی كه در این مدت انجام گرفت، آن بود كه به دولت اختیار دادیم از یك سری منابع مشخص شده بدهیهای صندوق های بازنشستگی را پرداخت كند اما متاسفانه در این زمینه هم هنوز اقدامات خوبی انجام نشده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: بر این اساس مجلس شورای اسلامی وقت زیادی را صرف ابرچالش های كشور كرد و از سوی دیگر گاهی هم لازم به قانونگذاری و ساماندهی امور از سوی سه قوه داشتیم كه اقداماتی را هم در این باره انجام دادیم.
وی با بیان اینكه در این مجلس در حدود 128 قانون تصویب كردیم، گفت: همچنین برخی از قوانین هم اصلاح شده است و از جمله قوانین مهمی كه در این دوره به تصویب رسید قانون اشتغال پایدار برای روستائیان بود كه بر اساس آن تسهیلاتی با سود پائین برای كسانی كه در روستاها سرمایه گذاری می كنند، تخصیص داده می شود تا جوانان در روستاها مجبور به مهاجرت نشوند.
لاریجانی با اشاره به دیگر قوانین مهمی كه در مجلس دهم به تصویب رسید، اظهارداشت: قانون مدیریت مصرف سوخت، قانون احكام دائمی برنامه توسعه كشور، قانون استاندارد، قانون صدور چك، قانون حقوق كودكان و نوجوانان، قوانین بودجه سالانه، قانونثبت اختراعات صنعتی، لایحه هوای پاك و لایحه خاك و همچنین قانون ممنوعیت به كارگیری بازنشستگان، كه سروصدای زیادی كرد، از دیگر قوانین مهمی است كه به تصویب مجلس رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان كرد: همچنین قانون صندوق مكانیزه فروش، قانون ارزش افزوده و چند قانون مهم دیگر در كمیسیونها مورد بررسی قرار گرفته و به اتمام رسیدهاند و به زودی در دستور كار مجلس قرار می گیرند.
وی تصریح كرد: همچنین بررسی قانون تجارت در كمیسیون تخصصی خود به اتمام رسیده است اما 1200 ماده دارد و بررسی آن در مجلس ساده نیست و اگر شورای نگهبان قبول می كرد كه این قانون اصل 85 شود و در كمیسیون بررسی گردد، بهتر بود.
لاریجانی با اشاره به اینكه مجلس حدود 28 جلسه برای حل چالش های بزرگ كشور برگزار كرد، گفت: برخی از مسائل كشور نیاز به قانونگذاری ندارد بلكه نیاز به فهم مشترك دارد و بر این اساس ما جلساتی را برای حل بحران آب، بررسی مشكلات فضای مجازی، وضعیت سرمایه گذاری و مشكلات آن، آسیب های اجتماعی، وضعیت بازار، موضوع ریزگردها، صندوق های بازنشستگی، وضعیت ارز و همچنین شرایط مناطق زلزله زده برگزار كردیم و ساعتها برای آن وقت گذاشتیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینكه همچنین در مورد میزان تحقق هدفمندی یارانه ها گزارش هایی به مجلس ارائه شد، گفت: دیوان محاسبات هم در این دوره 2700 پرونده تشكیل داد كه محكمه به 1100 پرونده رای داده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص عملكرد مجلس گفت: مجلس نمیتواند برای حل مشكلات كشور طرح هایی ارائه دهد كه بار مالی داشته باشد، چون شورای نگهبان ایراد اصل 75 میگیرد، لذا باید وفاقی بین دولت و مجلس ایجاد شود. حل مشكل ریزگردها و آب نیازمند سرمایه گذاری است.
وی با تأكید بر اینكه ثقل كار مجلس حل مشكلات مردم است، گفت: چالشهای مزمنی وجود دارد و فشارهای بین المللی مشكلات زیادی ایجاد كرده است، حل این مشكلات وقت زیادی میگیرد.
رئیس مجلس اظهار داشت: شورای هماهنگی اقتصادی قوا تصمیماتی در 12 بند برای ایجاد ثبات نسبی در بازار گرفت. خودروسازان و قطعه سازان نیز مشكلات عدیدهای داشتند و این احتمال وجود داشت كه دهها هزار نفر بیكار شوند؛ مجلس وقت زیادی برای حل این مشكلات گذاشت.
لاریجانی در پاسخ به سوالی درخصوص عملكرد هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام موظف است موارد اختلافی مجلس و شورای نگهبان را بررسی كند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی، رهبر معظم انقلاب نظارت بر سیاست های كلی را نیز به مجمع تشخیص واگذار كردند. بر این اساس، در زمان بررسی قانون برنامه ششم، مجمع تشخیص نسبت به نكاتی ایراد گرفت.
وی ادامه داد: در این دوره، هیات نظارت در مجمع تشخیص تشكیل شد تا بر اجرای سیاست های كلی نظام نظارت كند اما در روش اجرایی این موضوع ایهام وجود دارد، مثل قانونگذاری است، برخی می گویند مثل مجلس سناست، این هیات نقش قانونگذاری ندارد.
لاریجانی تأكید كرد: در روش هم هیات نظارت اگر نظراتی دارد باید به كمیسیون ها بدهد. كمیسیونها اگر مصلحت دیدند اجرا میكنند، در نهایت مجلس تصمیم میگیرد و نظرات خود را به شورای نگهبان میدهد، شورای نگهبان باید این موضوع را با مجمع تشخیص حل كند.
رئیس مجلس تأكید كرد: مجلس هم میتواند بگوید من مصلحت نمیدانم یا مصلحت میدانم، در هر صورت اختلاف نظر مجلس و شورای نگهبان به مجمع میرود اما این نوع نظارت جنبه قانونگذاری ندارد.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص لزوم بازنگری در قانون اساسی و تشكیل مجلس دوم گفت: در شرایط فعلی بررسی چنین موضوعی مناسب نیست، چالش عمده كشور ما تحریمها و مسائل اقتصادی است.
لاریجانی با تاكید بر اینكه بن بستی در قانون اساسی وجود ندارد، گفت: می توان با تدبیر رهبری مسائل را حل كرد، مثل تشكیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا؛ ما باید از این مرحله عبور كنیم.
رئیس مجلس گفت: بررسی چنین پیشنهادی سه قوه را درگیر می كند و وقت مناسبی برای این كار نیست.
لاریجانی در خصوص كاهش ارزش پول ملی و لزوم افزایش قدرت خرید مردم، گفت: افزایش حقوقی كه در نظر گرفته شده كافی نیست اما وضع كشور اینگونه است، باید به صورت پلكانی افزایش حقوق انجام شود.
رئیس مجلس ادامه داد: مركز پژوهشها نظراتی در مورد مسائل مربوط به نرخ سوخت دارد كه هنوز با دولت به تفاهم نرسیده است.
وی تأكید كرد: نظر ما این است كه بستههای حمایتی برای مردم در نظر گرفته شود و توافق شده است كه در شرایط فعلی كمكهایی به مردم شود.
لاریجانی اظهارداشت: این بستههای حمایتی در قالب كارتهای بانكی به مردم ارائه میشود تا مردم كالاهای اساسی را خریداری كنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه آیا ایران ضربالاجلی را برای اتحادیه اروپا تعیین كرده است تا هر چه سریعتر راهكارهای خود پس از خروج آمریكا از برجام را ارائه دهند؟ اظهار داشت: با شما موافق هستم كه اروپاییها پس از خروج آمریكا از برجام، بحثهایی را مطرح كردند و اصرار داشتند كه ایران از برجام خارج نشود اما هنوز اقدام عملی خاصی در این راستا انجام ندادهاند.
لاریجانی با اشاره به اینكه البته اتحادیه اروپا تاكنون راهكارهایی را ارائه كردهاند كه ما رصد میكنیم، افزود: در شورای هستهای در این زمینه بحثهای زیادی صورت گرفته است و از سوی دیگر، توافق هستهای یك توافق بینالمللی است و اتحادیه اروپا مُصِرانه بیان كردند كه ما صد درصد میخواهیم كه برجام بماند و پای این توافق هستیم اما متأسفانه از لحاظ اجرایی، مشكلاتی وجود دارد.
وی بیان كرد: هنوز در حال مذاكره با اتحادیه اروپا هستیم و اگر مذاكره نهایی به نتیجه نرسد، نسبت به آن عمل میشود اما در غیر این صورت تصمیم دیگری میگیریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه آیا استیضاح وزیر امور خارجه در شرایط فعلی به مصلحت كشور است؟ گفت: استیضاح جزو حقوق نمایندگان است و آنان میتوانند از این ابزار قانونی استفاده كنند و استیضاح امری خارج از روال نیست و مجلس درباره مصلحت آن تشخیص میدهد؛ چرا كه برخی از نمایندگان معتقدند كه در شرایط فعلی، زمان مناسبی برای این استیضاح نیست اما برخی هم نظر دیگری دارند.
لاریجانی درباره اظهارات ظریف درباره پولشویی افزود: نكتهای كه وزیر امور خارجه درباره پولشویی مطرح كرد، مقدمه و مؤخرهای داشت و گفته بود «كسانی كه درباره لایحه CFT نظر دادند، بسیاری از آنان بر اساس عقیده خود نظر دادند اما برخی از آنان هم ممكن است تحت تأثیر باشند» كه بنده معتقدم كه اگر وزیر امور خارجه، دومی را نمیگفت، خیلی بهتر بود.
وی در واكنش به سؤالی مبنی بر اینكه چه راهكارهایی برای جلوگیری از چالش های نوسانات قیمت ارز و نفت پیشبینی شده است؟ اظهار داشت: قطعاً مسائلی كه درباره تنگناهای ایجاد شده در صادرات و واردات نفت ما مطرح میشود، تأثیراتی را در قیمت آن میگذارد اما ما به دنبال آن هستیم كه اقداماتی انجام دهیم تا مردم دچار مشكل نشوند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینكه یكی از این اقدامات آن است كه تلاش میشود كه نیازهای اساسی مردم با ارز دولتی در اختیار آنان قرار گیرد، تصریح كرد: برخی معتقدند كه میزان یارانه نقدی افزایش پیدا كند كه به گفته برخی از كارشناسان، این مسئله تورمزا است. همچنین پیشنهاد میشود برای آنكه در این شرایط وضعیت آبادانی كشور لطمه نخورد، طرحهای عمرانی نیمهتمام واگذار شود كه متأسفانه هنوز اقدامات اساسی در این باره صورت نگرفته است.
لاریجانی با تأكید بر اینكه برای طبقات پایین كشور، سازوكاری در نظر گرفته شده كه خیلی در مشقّت قرار نگیرند، گفت: تسهیل فضای كسب و كار و سرمایهگذاری از جمله برنامههای اساسی دیگری است كه باید دنبال شود و دولت باید اقدامات اساسی در این باره انجام دهد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه آیا مجلس مصر است كه قیمت 4200 تومان برای تأمین كالاهای اساسی برای سال آینده هم ادامه یابد؟ اظهار داشت: هنوز در این باره صحبت نكردهایم كه آیا دو نرخی بودن ارز ادامه یابد یا آنكه شكل جدید دیگری را در نظر بگیریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه در برخی از قوانین چون قانون منع بهكارگیری بازنشستگان، استنكاف از قانون دیده میشود و مجلس چه اقدامی را برای نظارت بر قانونگذاری انجام میدهد؟ تصریح كرد: قانون بازنشستگی كاملاً قابلیت اجرا دارد و اگر كسی از آن استنكاف كند، باید یقه او را گرفت و ممكن است استنكاف در برخی جاها انجام شود اما موارد نادری است.
لاریجانی تأكید كرد: دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و دیگر بخشهای نظارتی كشور در این زمینه فعال هستند، ابهامی در این قانون وجود ندارد و با متخلفان برخورد میكنند.
وی با اشاره به حل چالشهای اقتصادی كشور گفت: امروز بیش از هر زمانی لازم است در حوزه مسكن سرمایهگذاری شود كه این مسئله حركت عظیمی را میخواهد.
در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر لزوم اعلام میزان دقیق افزایش درآمد دولت از محل افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت و میزان فروش نفت و همچنین لزوم ارائه لایحه از سوی دولت به مجلس برای تعیین محل هزینه كرد این درآمد گفت: در بودجه قیمت ارز 4200 تومان در نظر گرفته شده بود كه با همین قیمت كالاهای اساسی وارد شد لذا دولت آنقدر افزایش درآمد نداشت البته به دیوان محاسبات دستور دادم كه میزان افزایش درآمد دولت از این محل را بررسی كند.
وی اظهار داشت: البته شاید درآمدهای مالیاتی و درآمدهای ناشی از واگذاری به طور كامل محقق نشده باشد و درآمدهای نفتی هم كسری این درآمدها را پوشش میدهد اما دولت در صورت افزایش درآمد باید برای هزینهكرد آن به مجلس لایحه بدهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص عملكرد مجلس گفت: نمایندگان میتوانند از اختیارات خود استفاده و طرح ارائه كنند. هركس در جمهوری اسلامی فكر كند، راهش باز می شود. به عنوان مثال آقای پورابراهیمی، حسین زاده بحرینی و خانم حسینی در خصوص نوسانات ارز و راهكارهای حل این مشكل طرحی را آماده و تلاش كردند تا دولت را متقاعد كنند روش خود را تغییر دهد و دولت هم بالاخره پذیرفت.
وی افزود: مقدار زیادی از وقت نمایندگان صرف حل مشكلات مردم در حوزه های انتخابیه می شود. نمایندگان بین مردم می روند و در راستای حل مشكلات آنها اقدام می كنند. وكلای ملت كانال ارتباطی مردم با حكومت هستند.
لاریجانی اظهار داشت: شاید این موضوعات در صحن مجلس مطرح نشود ولی پیگیری آن توسط نمایندگان به مردم آرامش میدهد. جنس كار نمایندگان حل مشكلات مردم است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح كمیسیون عمران در بودجه سال 97 برای حل مشكل ریلی كشور، تصریح كرد: با پیشنهاد كمیسیون عمران 7 تا 8 میلیارد دلار فاینانس به توسعه ریلی كشور اختصاص یافت.
وی افزود: نمایندگان در خصوص قیمت گندم نیز ایراداتی داشتند كه مورد بررسی قرار گرفت و دولت تغییراتی داد اما هنوز نمایندگان راضی نیستند.
لاریجانی در پاسخ به خبرنگار شبكه CBS در خصوص اراده ایران در خصوص مذاكره مجدد با آمریكا در قالب برجام2، گفت: از رئیسجمهور آمریكا دو سنخ حرف شنیده میشود. یك سنخ حرفهای بی حساب و كتاب علیه ملت ایران و سنخ دیگر آمادگی برای مذاكره مجدد است.
وی تصریح كرد: اگر آمریكاییها درست عمل می كردند و به تعهداتشان پایبند بودند و از برجام خارج نمیشدند شاید مذاكره مجددی انجام میگرفت. وقتی كشوری توافق بین المللی را زیر پا میگذارد چطور دنبال مذاكره است؟ این پیشنهاد یك نوع شگرد است؛ آنها باطناً دنبال مذاكره نیستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان كرد: البته بستگی به رفتارشان دارد؛ به توافق هسته ای برگردند و یك گام بردارند.
لاریجانی با تأكید بر اینكه شرایط مهیای مذاكره مجدد نیست، یادآور شد: این پیشنهاد بیشتر دیپلماسی بزك است؛ نمی توانیم سیاست تفنن را اجرا كنیم. آنها باید حسن نیت نشان دهند.
وی افزود: متأسفانه رئیس جمهور آمریكا حرف های سخیفی می زد كه سطح و قواره این كشور را پائین می آورد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه همشهری درباره لزوم گفتگوی ملی و تشكیل میزی در مجلس برای این كار اظهار داشت: گفتگوی ملی نیاز به میز و صندلی ندارد بلكه نیاز به اراده جریان های سیاسی دارد. باید با تكیه بر روی چالش های اصلی و نه اختلافات در این راستا گام برداشت.
لاریجانی تصریح كرد: با توجه به مشكلات كشور در مقابله با حریف خارجی، هرچه اتحاد داخلی بیشتر باشد، بهتر است. نیاز به عزم و اراده است.
وی ادامه داد: بنده در این خصوص مذاكره ای با جناح های بیرون از مجلس نداشتم و اطلاعی از نظرات آنها ندارم. دوستان مجلس در این خصوص اظهار علاقه میكنند و جلساتی با یكدیگر دارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی پیرامون لزوم تصویب لایحه CFT و FATF برای اجرای سازوكار اروپا گفت: سازوكار مالی اروپا ربطی به این موضوع ندارد؛ سازوكاری كه اروپا دنبال میكند به دلیل فشار و تحریمهای آمریكا است.
لاریجانی ادامه داد: بانكهای اروپا میگویند شرط ما این است كه این مسائل حل شود تا با ایران كار كنیم؛ باید اروپا به تصمیم نهایی برسد و نظرش را اعلام كند كه آیا موافق هستند این سیستم شكل بگیرد؟
اینكه چه زمانی از حق خود برای خروج از برجام استفاده كنیم، بستگی به شرایط دارد
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص خروج از برجام نیز گفت: باید مجموعه شرایط را بسنجیم، اگر منافعمان اقتضا كند، خارج میشویم؛ با توجه به خروج آمریكا از برجام، ایران حق خروج از برجام را دارد اما اینكه چه زمانی از این حق استفاده كند، بستگی به شرایط دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی پیرامون مذاكرات رؤسایجمهور چین و آمریكا افزود: چین جلوی یكجانبهگرایی آمریكا در حوزه اقتصادی را گرفته است؛ ما با چین روابط بلندمدتی داریم.
لاریجانی افزود: شش سال پیش كه به چین رفتم، رئیسجمهور این كشور اعلام كرد كه «ما با ایران روابط راهبردی پایهگذاری كردهایم، چین كشوری تأثیرگذار در جهان است و شرایط برای سرمایهگذاری چین در ایران فراهم است».
وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص افزایش قیمت سوخت گفت: در حال حاضر بحثی برای افزایش قیمت سوخت وجود ندارد اما راهاندازی كارت سوخت نیز در راستای جلوگیری از قاچاق سوخت است. ما مُصّر هستیم كه به مردم در شرایط فعلی فشار وارد نشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان كرد: برخی افراد مدلی را برای دو نرخی شدن سوخت مطرح كردند كه به نظر میرسد اجرای این سازوكار، منجر به تورم شود و در شرایط فعلی، این امر را به صلاح نمیدانیم؛ بعید میدانم در شرایط امسال این كار انجام شود.
لاریجانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه آیا اخیرا هیات نظارت بر برجام جلسه ای را تشكیل داده است، گفت: هیات نظارت بر برجام همچنان تشكیل جلسه می دهد كه حدود یك ماه پیش هم جلسه ای در این باره تشكیل داد كه گزارش های مختلفی در این جلسات مورد بررسی قرار می گیرد و مسائل كاملا رصد می شود و همچنین گزارش هایی را وزیر امور خارجه مستمرا برای مجلس می فرستد كه ما برخی از آنان را جهت بررسی به كمیسیون امنیت ملی مجلس ارجاع می دهیم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره فرجامِ برجام گفت: این مسئله یك پیچی دارد و نباید عجولانه وارد شد و باید همه ابعاد آن مورد بررسی قرار گیرد، چرا كه ما هنوز در حال مذاكره هستیم و سرجمع آن كه گفتیم كه آخرین نظرشان را درباره برجام بدهند و در سطوح مختلف مذاكرات تلفنی و حضوری صورت گرفته و این رویه ادامه دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره شفافیت آرای نمایندگان بیان كرد: قوامِ مجلس در این است كه هر فردی بتواند نظر خود را به صورت مستقل و بر اساس مصلحت كشور بگوید اما متاسفانه گاهی اوقات نمایندگان تحت فشار و حتی هتاكی قرار می گیرند كه این عامل برای اجرا شدن شفافیت آرای نمایندگان باید برطرف شود.
وی ادامه داد: البته برخی از نمایندگان هم از این موضوع نمی ترسند اما برخی دیگر در شهرهای خود با مشكلاتی مواجه می شوند و باید این رفتارها درست شود، چرا كه ما از لحاظ اخلاق سیاسی دچار مشكلاتی هستیم و نماد ایران باید اخلاق باشد.
لاریجانی تأكید كرد: بنده مخالف شفافیت و نگران چیزی در این باره نیستم اما مشكلاتی در این زمینه وجود دارد كه بنده مطرح كردم.
رئیس مجلس شورای اسلامی درباره سرنوشت بورسیه ها و مشكلاتی كه در این زمینه وجود دارد، اظهارداشت: تا آنجا كه بنده اطلاع دارم بسیاری از مشكلات در این زمینه حل و فصل شده است اما از كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس می خواهم كه این موضوع را پیگیری كنند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینكه چه زمانی قرار است به سمت نظام پارلمانی حركت كنیم، گفت: مقام معظم رهبری چندی پیش در جمعی در كرمانشاه به این مسئله اشاره كردند و به نظر بنده هم كار خوبی است اما شرایط امروز ما آمادگی این تغییر را ندارد و برای این تغییرات ظرف زمانی كشور مناسب نیست.
لاریجانی در واكنش به سؤالی مبنی بر اینكه چرا تعطیلات مجلس شورای اسلامی تا این حد زیاد است، بیان كرد: تعطیلات مجلس مطابق آیین نامه است و پس از سه هفته جلسه علنی، نمایندگان یك هفته به حوزه های انتخابیه خود می روند كه البته در آنجا هم تا نیمه های شب كارهای شاقی انجام می دهند و تعطیل نیستند و در آنجا مشغول كار هستند.
وی درباره ضرورت وحدت ملی در شرایط فعلی كشور گفت: در شرایط فعلی كشور بیش از هر زمان دیگری وحدت ملی اهمیت دارد و باید هر گامی در زمینه افزایش وفاق كشور برداشته شود.
لاریجانی ادامه داد: این كار در سطح حكومت انجام شده است و سران قوا مرتب جلساتی را جهت هماهنگی اوضاع كشور برگزار می كنند و اختلاف نظرهای گروه های مختلف هم در آنجا مطرح می شود و در كل نمی توانم بگویم كه جریان های سیاسی مختلف با هم اختلاف نظر ندارند اما اقدامات زیادی برای افزایش این وحدت ملی انجام می شود.
لاریجانی در واكنش به سؤالی مبنی بر اینكه چه زمانی قرار است مسائل سال 88 حل و فصل شود، گفت: این مسئله در شورای عالی امنیت ملی و توسط آقای شمخانی در حال پیگیری است و آنان این مسئله را دنبال می كنند.
رئیس مجلس درباره طرح اردوغان برای تغییر ساختار شورای امنیت مبنی بر اینكه دنیا بزرگتر از 5 كشور است، تصریح كرد: این بحث جدیدی نیست و در گذشته هم ضرورت این نكته بارها مطرح شده است.
وی ادامه داد: زمانی كه شورای امنیت یكجانبه تصمیم می گیرد، مرجعیت خود را از دست می دهد و در جنگ عراق این مسئله را مشاهده كردیم و در شرایط فعلی هم اقدام درخوری برای حل مشكلات كشورهایی چون یمن صورت نمی گیرد.
رئیس مجلس تأكید كرد: البته تغییر ساختار شورای امنیت به سادگی رخ نمی دهد و مقداری زمان می برد تا این مسئله حل شود.
لاریجانی در پاسخ به سوالی در خصوص جذب سرمایه های ایرانیان خارج از كشور گفت: قانون تسهیل فضای كسب و كار در همین راستا تصویب شد. اقداماتی را برای رفع قوانین مزاحم انجام دادهایم و به معاونت قوانین مجلس اعلام كردهایم در راستای تسهیل فضای كسب و كار قوانین مزاحم را اعلام كند.
وی ادامه داد: همچنین از معاونت حقوقی رئیس جمهور خواسته ایم در راستای حذف آیین نامه ها و دستورالعمل های مزاحم عمل كند. در شورای هماهنگی اقتصادی نیز این موضوع مطرح و مقرر شد در این راستا اقدام شود.
لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ورود شورای هماهنگی قوا به قانون گذاری گفت: ما به این موضوع مقید هستیم كه در شورای هماهنگی قانون گذاری نشود زیرا به مصلحت هم نیست كه نهادی مرجع قانونگذاری شود.
وی ادامه داد: در خصوص تصمیم شورای هماهنگی پیرامون چك تضمینی، بانك مركزی برای كنترل پولشویی پیشنهاداتی داشت زیرا معتقد بود 8 هزار میلیارد تومان پولشویی از طریق چك های تضمینی انجام میشود. شورای هماهنگی معتقد بود این مساله باید از طریق بانك مركزی حل شود اما بانك مركزی اعلام كرد نیاز به پشتوانه دارد. به همین دلیل شورای هماهنگی در این خصوص تصمیم گیری كرد.
وی ادامه داد: در برخی مسائل دولت میتواند به تنهایی تصمیم گیری كند اما در شورای هماهنگی همفكری انجام میشود به عنوان مثال در مورد تصمیمات ارزی نیاز به هماهنگی با قوه قضاییه و مجلس شورای اسلامی بود.
وی اظهار داشت: مثال دیگر اینكه سپرده گذاری ارزی نیاز به قانون گذاری نداشت و بانك مركزی می توانست این كار را انجام دهد اما مجلس برای جذب اعتماد مردم ورود كرد. مواردی كه نیاز به قانون گذاری است باید به مجلس ارائه شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینكه فراكسیون ولایی وی را در ماجرای تعیین ریاست مجلس نمك گیر كرده است، گفت: نظری در این خصوص ندارم و اطمینان ندارم پیشگوییها و ضمیرخوانیها درست باشد.
وی با بیان اینكه حق همه نمایندگان است كه در مورد رئیس مجلس نظر داشته باشند، گفت: لزومی ندارد با سوءظن برخورد كنیم، توصیه بزرگان دین بر حسن ظن است جنس من هم اینگونه نیست كه دلخور شوم. ضرورتی ندارد كه با سوءظن نسبت به دیگران برخورد كنم مسیری را كه درست می دانم انجام می دهم و كاری به جناح بندی ها ندارم.