زبان فارسی در این آشفته بازار فضای مجازی آسیب دیده یكسو ، ناگوارتر از آن داستان دایه های از مادر مهربان تری است كه در پی عربی زدایی از زبان فارسی اند و نمی خواهند بپذیرند كه این كار چه بلایی بر سر زبان می آورد !
نویسنده : باقر خلیلی
دربارۀ سادگی زبان فارسی كه از ویژگیهای ارزشمند آن است ، یك كارشناس زبانآموزی در آمریكا چنین میگوید : « زبان فارسی برای یادگیری كودكان از همهی زبانهای دیگر آسان تر است . كودكان ایرانی پیش از یك سالگی لب به سخن میگشایند و واژگانی كه میگویند ، روشن است اما بچه های انگلیسی زبان ، بعد از 15 ماهگی توان سخن گفتن می یابند و تا چند ماه نخست ، واژگانشان نامفهوم است . دشواری زبان انگلیسی این است كه برای ساختن آوا باید جنبش زبان و لب هماهنگ شود اما چنین دشواریی در زبان فارسی نیست . فارسی زبانان به انگیزۀ نداشتن دشواری هماهنگ ساختن لب و زبان در هر سنی می توانند زبانهای دیگر را بیاموزند و كمابیش بی لهجه گفت وگو كنند »
ویژگیهای زبان فارسی كه در میان زبانهای جهانی بدان برتری میدهد بر پایۀ « ساخت واژه » ، « بهره وری از واژه » و « دستور زبان » است . ارزنده ترین برتری زبان فارسی این ها ست :
آواهای دشوار كه در زبان های كهن ایرانی بوده وامروزه هم در برخی زبانهای جهانی یافت میشود ، تراش خورده و روان شده است . آواها به یاری لب ، زبان و گلو گفته میشود ، نامها به مذكر و مؤنث جدا نشدهاست . جمع بستن واژه ها روشمند و ساده است ، كاربرد فعل در زمانهای گوناگون روشمند و ساده است ، ساختن صفت روشمند است ، ساختن فعل روشمند است ، ساختن جملۀ خبری و پرسشی ساده است ، ساختن گفتههای خبری به جا به جایی واژگان یا به كاربردن فعل كمكی ساده نیازندارد ، توان ساختن واژگان نو از اسم مانند واژۀ آب كه با پیشوند و پسوند ، چند صد واژه پدید می آورد ( آبادی ، آبادان ، آبپاش ، آبی ، آبریز ، آبراه و بسیاری دیگر ) و ساختن واژههای نو با پیشوند ، میانوند و پسوندهای فراوان به ویژه برای رشته های گوناگون علمی .
زبان فارسی در میان زبانهای زندۀ جهان ، تنها زبانی است كه واژههای بنیادی آن به سههزارهم نمیرسد اما نیروی واژه سازی بسیار دارد و از این رو بسیار پویا و توانا ست .
برتری چشمگیر زبان پارسی در نیروی شگرف آمیزش و پیوند پذیری آن است . بسیاری از واژههای این زبان از پیوند دو واژه یا بیشتر پدید می آید .
برخی از زبانشناسان اروپایی نیز به ارزش و توانایی زبان پارسی پی بردهاند .
« ونت » زبانشناس آلمانی چنین میگوید : « خلاصه آن كه زبان فارسی یك زبان سائه و از دیدِ رسایی كم مانند است . این زبان میتواند چون نمونهای والا برای یك زبان كارآمد جهانی باشد »
خدا ما را از تعصب بیهودۀ سره گرایی نگاه دارد . والسلام