در میان سفرنامه های بجا مانده از روزگار كهن، سفرنامه سانسون بطور ویژه به در زمان شاه سلیمان صفوی نوشته شده و به ساختار اداری آن حكومت پرداخته است
سانسون، از اعضای هیأت مبلّغان مسیحی در ایران بوده كه در 1683 میلادی مطابق با 1095 هجری قمری به ایران مأمور شده و معاصر شاه سلیمان صفوی بوده است. او در ابتدای اقامت خود به آموختن زبانهای فارسی، تركی و ارمنی پرداخته و سپس به بسیاری از شهرهای ایران مسافرت كرده است.
سانسون ابتدا هشت ماه در قزوین بوده، و در این مدت به مسیحیان آنجا تعلیمات دینی می داده است. پس از آن شش ماه در همدان و خوزستان و نیز شوش اقامت داشته است.
او در سفرنامه اش نوشته :" در مدت سه سالی كه در ایران اقامت داشتم در مواقع فرصت به تحقیق در احوال و آداب و رسوم و عادات ایرانیان و آثار گذشتهی آنها می پرداختم. شاه سلیمان صفوی از اقامت كردن من در ایران این استفاده را برد كه مرا برای بردن نامه ای برای لوئی چهاردهم پادشاه فرانسه مأموركرد به من دستور داد اطلاعاتی را كه در ایران كسب كرده ام به اطلاع مردم برسانم . من هم آنها رادر كتابی گرد آوردم و انتشار دادم. "
كتابی كه سانسون به نوعی مامور نوشتن آن می شود این عنوان را دارد:« وضع ایران در حال حاضر» . این كتاب با عنوان " مسافرت یا رابطه وضع حاضر ایران " نیز منتشر می شود .
سانسون در فصل اول این كتاب از احوال شاه سلیمان صوفی و وصف شمایل او، عناوین وی، اسم، سن ،چهره، نیرومندی، طبیعت و علاقه اش به مسیحیان بحث كرده است. در فصول دیگر كتاب،از طرز حكومت ، قضاوت و مذهب مطالبی نقل كرده و همچنین چند تصویر قلمی زیبا از اصفهان نیز در كتابش دیده می شود.