مراسم جانمایی جدید دو مجسمه آلبرتو جاكومتی (هنرمند سوئیسی) در فضای داخلی موزه هنرهای معاصر تهران ، با حضور ماركوس لایتنر سفیر سوئیس در تهران، و علیمحمد زارع رئیس موزه هنرهای معاصر تهران، برگزار شد.
مراسم جانمایی جدید دو مجسمه آلبرتو جاكومتی (هنرمند سوئیسی) در فضای داخلی موزه هنرهای معاصر تهران ، با حضور ماركوس لایتنر سفیر سوئیس در تهران، الیور ویك موزهدار سابق بنیاد بیلر در سوئیس، هانس پیتر مارتی مرمتكار ارشد آثار جاكومتی و علیمحمد زارع رئیس موزه هنرهای معاصر تهران، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران؛ علی محمد زارع درباره این رویداد گفت: تصمیم بسیار سختی بود كه پس از 40 سال مجسمههای جاكومتی را از حیاط مركزی موزه به فضای داخلی انتقال بدهیم، اما این تصمیم سخت با مشاركت مهمانان سوئیسی ما به انجام رسید. طبق نظر الیور ویك و هانس پیترمارتی اگر این جابه جایی به زودی انجام نمیشد احتمال داشت كه مشكلات زیادی برای مجسمهها به وجود بیاید.
پس از آن اولیور ویك گفت: من پیش از این هم سابقه همكاری با موزه هنرهای معاصر تهران را داشتم و چندمین بار است كه در تهران هستم. قبلا با علیرضا سمیعآذر درباره جابهجایی این مجسمهها صحبت شده بود و خوشحالم كه همكاران ایشان توجه جدی به سلامت نگه داشتن آثار موزه دارند. این مجسمهها 40 سال در حیاط موزه قرار داشتند و زمان آن رسیده بود كه به فضای داخلی منتقل شوند. دلیل آن هم بسیار ساده است چون همانطور كه انسان از آلودگی هوا آسیب میبیند، مجسمهها نیز در معرض بارانهای اسیدی دچار مشكل میشوند.
ویك با ابراز خرسندی از حمایت سفارت سوئیس از این اتفاق گفت: از هانس پیتر مارتی كه مشاور ارشد این پروژه بود تشكر میكنم كه كاملا داوطلبانه همراه من به تهران آمد. او بیش از 40 سال است كه روی مجسمههای جاكومتی كار میكند و همراه تیم اجرایی موزه هنرهای معاصر تهران باعث شدند این جابه جایی اتفاق بیفتد.
هانس پیتر مارتی نیز در ادامه مراسم گفت: من بیشتر عمر كاری خود را در موزه كونت هاوس زوریخ و با مجسمههای جاكومتی گذراندم. به اندازه اولیور امكان همكاری با موزه هنرهای معاصر تهران را نداشتم اما وقتی این پیشنهاد را مطرح كرد با كمال میل به تهران آمدم. سال 95 نیز با موزه همكاری كرده بودم و همان زمان ضرورت جابه جایی این مجسمهها را مطرح كردم. خوشحالم كه حالا این اتفاق افتاده است و با توجه به اینكه مجسمهها در فضای داخلی قرار گرفتهاند دیگر نیازی نیست نگران آنها باشیم.
ماركوس لایتنر هم با ابراز خوشحالی از حضور در این مراسم گفت: یك سال پیش وارد ایران شدم و یكی از نخستین مكانهایی كه بازدید كردم موزه هنرهای معاصر تهران بود، زیرا در كتاب راهنمای من نوشته شده بود این موزه را باید حتما دید، حتی اگر فقط به خاطر دو مجسمه جاكومتی باشد. خوشحالم كه امروز در مراسم جا به جایی مجسمهها حضور دارم و اینجا هستم تا بگویم این آثار برای ما چه اهمیتی دارند.
لایتنر با نشان دادن یك اسكناس 100 فرانكی سوئیس گفت: تصویر این مجسمه را میتوانید بر روی یكی از اسكناسهای سوئیس ببینید و این نشان میدهد آثار جاكومتی برای ما چه جایگاهی دارد. بنابراین وقتی میدانیم این آثار در سلامت و امنیت حفظ میشوند باعث خوشحالی ما است. تهران یكی از معدود موزههای جهان است كه بیش از یك اثر جاكومتی را در اختیار دارد و این موضوع برای ما هم خوشحال كننده است.
در ادامه مراسم زارع گفت: بارانهای اسیدی به مجسمهها آسیب میرسانند و به همین دلیل بعضی از موزهها روی مجسمهها را میپوشانند. اما آثار جاكومتی را نمیتوانستیم بپوشانیم و با توجه به اینكه احتمال آسیب رسیدن به آنها وجود داشت، از اواخر سال گذشته مكاتبات زیادی انجام شد و كارشناسان سوئیسی پذیرفتند كه داوطلبانه و بدون دریافت هزینهای این كار را انجام دهند. این اتفاق به دلیل رابطه خوب سفارت ایران و سوئیس انجام شد و جای خوشوقتی است كه این تعامل میان موزه و متخصصین وجود دارد.
سفیر سوئیس نیز در پایان با اشاره به اینكه سوئیس یك كشور فرهنگی محسوب میشود، افزود: جاكومتی در یك روستای كوچك زندگی میكرد اما به عنوان یك هنرمند بینالمللی شناخته میشود. سوئیس یك كشور باز برای فرهنگهای دیگر است و با توجه به اینكه موزههای زیادی در كشور ما وجود دارد علاقهمند هستیم با كشورهای دیگر تبادلات فرهنگی و هنری داشته باشیم. این همكاری با موزه هنرهای معاصر تهران برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است و امیدواریم این همكاری در آینده محكمتر ادامه پیدا كند.
دو مجسمه جاكومتی كه از زمان راه اندازی موزه هنرهای معاصر تهران در فضای بیرونی در حیاط مركزی موزه قرار داشت، به داخل موزه هنرهای معاصر تهران منتقل شد.