كتاب ارزشمند سبك شناسی نوشته ملك الشعرا بهار در ادبیات ما چنان جایگاه بلندی دارد كه بی گمان چنان كه باید و شاید به آن نپرداخته ایم و جا دارد كه این اثر ارجمند را بیش از پیش قدر بدانیم .
نویسنده : باقر خلیلی
كتاب ارزشمند سبكشناسی نوشته جاودان یاد محمد تقی بهار نخستین نوشته درباره سبك شناسی در زبان فارسی است كه آن در كمال قدرت و استواری است و سستی د كاستی در آن دیده نمیشود اما به علت فاصله زمانی نویسنده با روزگار ما، نثر كتاب اندكی كهنه می نماید . كتاب كه همواره از روی نخستین چاپ آن ، تجدید چاپ شده كهنه و افستها نیز فرسوده است از این رو بازآرایی و بازنگری آن شایسته و بسیار بایسته است .
نویسنده از عمده منابع مربوط بهره برده و مستند ها و ارجاع های متن بسیار درست و درخور اعتماد است . اما تنها برای پژوهندگان و دوره دكتری زبان و ادبیات فارسی كاربرد دارد و این از غفلت اهل ادب است كه تا كنون به زبانی ساده تر برای همگان ویرایش نشده است .
دیگر این كه تا امروز هیچ كس در پی بازآرایی ترتیب سنتی كتاب بر نیامده و آن را با روش امروزی سبك شناسی كه با زبان شناسی و دیگر دانش ها وابسته است ، هماهنگ نكرده است .
از سویی سبك نویسندگان سنتی معاصر یعنی دوره پس از مشروطه در آن نیامده و جای آن خالی است و از بزرگان ادب فارسی هیچ یك به این كار كمر نبسته .
ترتیب و فصل بندی كتاب هم ترتیب سنتی در بررسی سبك متون نثر است. این نوع بررسی اكنون كهنه شده است؛زیرا محورهایبحثدر سبكشناسیجدید، متنوعتر از آن است كه نویسنده محترم بدان پرداخته است ولی در زمان خود از نظر علمی اثری نو و پیشگام بوده است.
این متن با سرفصلهای سبكشناسی نثر تقریبا مطابقت دارد ولی تفصیل مطالب متناسب نیست .
كتاب برای دوره كارشناسی سنگین است. و برایدوره كارشناسی ارشد و دكتری با همه جامعیتی كه دارد،اندكی كهنه شدهاست ولی با این همه اطلاعاتبسیارخوب و سودمندی دارد . بهتر است كه كتاب به شیوه جدید و افزود بخش نثر معاصر تلخیص شود تا درخور درس دانشگاهی گردد . والسلام