«چوگان» و «هنر ساختن و نواختن كمانچه» به تایید ارزیابی فنی یونسكو رسیده است و به گفته معاون میراث فرهنگی كشور، این دو پرونده در دوازدهمین اجلاس میراث ناملموس یونسكو كه آذرماه برگزار میشود، به تصویب خواهد رسید.
دكتر محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی كشور در گفتگوی اختصاصی باسایت رادیو فرهنگ درباره ی فرایند یك پرونده گفت : فرآیند یك پرونده معمولا بیش از 2 سال طول می كشد وقتی پرونده ای آماده و به یونسكو ارسال می شود باید مراحل ارزیابی را بگذراند كه دربررسی های اولیه نتیجه ای كه از سوی یونسكو صادر
می شود كه بسیارحائز اهمیت است.
معاون میراث فرهنگی كشور در ادامه خاطر نشان كرد : امسال این دو پرونده ،به عنوان میراث ناملموس كنوانسیون 2003 ،در مرحله ی اولیه ی ارزیابی فنی مورد تایید قرار گرفت اما این بدان معنا نیست كه این پرونده ها در حال حاضر ثبت شده است . در ماه آینده حدود سیزدهم تا هجدهم آذر ماه كمیته ی میراث جهانی ناملموس كنوانسیون 2003 در جزیره ی ججو كه خود جزو میراث طبیعی جهان است برگزار خواهد شد و در آن جلسه نتیجه تعیین می شود.
دكتر طالبیان با اشاره به اهمیت دو پرونده ی چوگان و كمانچه خاطر نشان كرد : در سال گذشته جمهوری آذربایجان برای ثبت جهانی چوگان اقدام كرده بود كه با مخالفت ما و برخی كشورها مواجه شد و مجبور شدند عنوان این پرونده را تغییر داده و با عنوان « چوگان روی اسب قره باغ » در فهرست ناملموس قرار گرفت .
وی اظهار داشت: ما پرونده ای بسیا خوب را برای چوگان آماده كردیم كه قدمت چوگان را از قبل از اسلام تا امروز در بر می گیرد و به این ترتیب چوگان ملی مطرح شد و باید تا آذر ماه منتظر باشیم تا این پرونده در كمیته ی جهانی ناملموس مطرح شود .
دكتر حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی كشور درباره ی مولفه هایی كه این پرونده ها باید داشته باشند گفت : از جمله ویژگی هایی كه لازم بود این پرونده ها دارا باشند عبارتند از : گویای ناملموس بودن باشند ، بحث صیانت از آنها مطرح باشند ، بیش از حد فراگیر نباشند و قابل شناسایی باشند .
ایشان در ادامه تصریح كرد این دو پرونده بسیار ویژه هستند و تا آذر ماه باید منتظر نتیجه ی نهایی بمانیم .