دكتر حسین احمدی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل، در گفتگو با برنامه«رهنمون» رادیو فرهنگ با تاكید بر اینكه این طرح مصوبه مجلس خلاف قانون اساسی است، گفت: طرح «آموزش به زبان محلی در مدارس» خلاف قانون اساسی است و در پی انگیزههایی چون قدرت، ثروت و مصلحت مطرح میشود .
وی افزود: در شرایط كنونی كه مشكلات معیشتی نخستین اولویت مردم است، طرح چنین مباحث و ضروری و مهم جلوه دادن آن، با انگیزههای خاصی انجام میشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اصل 15 قانون اساسی، كه در نسخه اصلی و اولیه اصل 21 بوده است، گفت: در آن اصل 21 تقدیمی توسط دولت مهندس بازرگان، چنین آمدهبود «زبان و خط رسمی و مشترك ایران فارسی است و متون و مكاتبات رسمی باید به این زبان اصلی باشد» كه تغییری نیافت، اما بخش دوم كه میگوید «استفاده از زبانهای محلی در كنار زبان فارسی مجاز است» دچار دگرگونی شد و واژه «قومی» هم به آن اضافه شد و نكته مهم كلمه «قومی» اضافه شده است، كه معادل «اقلیتهای مذهبی» است و چیزی نیست كه برخی امروز از آن بعنوان «تنوع زبان و لهجه» تعبیر میكنند؛ یعنی «زبان و لهجه» ارتباطی با مسئله «قوم» ندارد «قوم» مساویست با «اقلیتهای مذهبی»، و خبرگان كرد، بلوچ، آذری و عرب هم هیچ ورودی به قضیه نداشتهاند. نكته دیگر «تدریس زبان محلی در مدارس به صورت آزاد» است كه به تدریس «ادبیات محلی»؛ یعنی شعر و ترانه و فولكلور در مدارس به جای تدریس «زبان محلی» تاكید كرده است و قانونگذار با وضوح هرچه تمامتر، كلمه «زبان محلی» را با «ادبیات محلی» جایگزین كرده است؛ چون احساس میشد كه این «زبان محلی» در راستای انجام انسجام ملی و تضعیف زبان فارسی مشكل ایجادكند.
وی با اشاره به اینكه «تدریس ادبیات محلی آزاد است، نه اینكه اجبار و تكلیف است» گفت: یعنی مدارس و آموزشگاهها میتوانند پس از ساعات آموزشی، دروس اختیاری و فوق برنامه به زبان ادبیات محلی داشته باشند البته با استفاده از كمكهای مردمی به شرطی كه در ساعات رسمی نباشد و نمرهاش نیز در كارنامه نباشد؛ یعنی براساس قانون دولت ملی وظیفه ندارد سرمایه ملی را صرف مسائل غیرملی كند درحالیكه لزومی هم ندارد كه با اینها در تقابل باشد.
احمدی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در سال 96 در دانشگاه افسری امام حسین و دغدغه و نگرانی ایشان برای زبان فارسی گفت: ایشان به نمایندگان تذكر دادند كه گسلهای قومی و زبانی را فعال نكنید و توصیه فرمودند اولویت اول مردم ما مشكلات معیشتی است و كشور و سرزمین ما مدیون زبان فارسی است و رایزنان فرهنگی ما نیز مكلف به تبلیغ زبان فارسی هستند.
وی با اشاره به اعترافات جامعه شناسان، اندیشمندان و استادان غرب گفت: تمام تمدنهای دنیا در مقابل تمدن غرب مغلوب شدهاند، مگر تمدن ایرانی با تاكید بر «زبان فارسی» این «زبان فارسی» در مقابل تمدن غرب، تولید محتوا میكند و باید از بین برود، چه در ایران، چه تاجیكستان، چه افغانستان و چه... و ما دیدیم كه در سال 2008 حجم حملات به زبان فارسی چند ده برابر شد، بعداز 2010 حجم حملات به زبان فارسی چند صد برابر شد و دولتهای ایرانی پس از 2010، 250 مركز زبان فارسی را تعطیل كردهاند؛ درحالیكه قرار بود زبان فارسی مطابق اسناد بالادستی جز 8 زبان اول دنیا باشد، كه متاسفانه به رتبه 15 نزول پیدا كرده است.
احمدی افزود: تمام اندیشكدههای آمریكایی اسرائیلی و غربی معتقدند برنامه نابودی ایران با تكیه بر «قومگرایی بر محور زبان» است. آنها بر «قومگرایی» در ایران تاكیدمیكنند، و حالا برخی در كشور میآیند رایگان در راستای اهداف آنها عمل میكنند. ما هزار سال است كه «ملت سازی» كردهایم و این طرح اختلافات را بیشتر خواهدكرد و زحمت هزاران ساله را هدر میدهد. درواقع این میدان بازی برای دشمنان است و هرطور در آن بازی كنیم، باز به نفع آنها خواهدبود.
وی در پایان تاكید كرد: اساسا این طرح فرامرزیست و ادبیاتش در خارج از این مرز تولیدشده و در ایران بكار بسته میشود.