گفتگو با دكتر جعفری زند استاد دانشگاه در برنامه سرزمین من
جعفری زند در این برنامه در مورد اهمیت تاریخی مرودشت و تخت جمشید صحبت كرد وگفت :
این شهر ، موزه ای بدون دیوار است.
پیشینه تاریخی این دیار به هزاره پنجم قبل از میلاد مسیح می رسد. تحقیقات نشان می دهد كه این منطقه از ماقبل تاریخ تاكنون مسكونی بوده است. دشت وسیع مرودشت عمری به طول عمر تاریخ شناخته شده ایران دارد و بارها شاهد دگرگونی و تحولات بسیاری بوده است. با تاسیس كارخانه قند مرودشت در سال 1314 هجری شمسی به تدریج بر جمعیت و آبادانی آن افزوده شده است. وجود تعدادی از بناها و آثار تاریخی ایران در شهر مرودشت، این شهر به مهد فرهنگ و تمدن ایران زمین، گنجینه اسرار تاریخی، طلایه دار بزرگترین امپراتوری جهان باستان سرزمین اهورایی ایرانیان و نگهبان عظیم میراث گذشتگان، درآمده است.
مرودشت یكی از باستانیترین مناطق ایران است كه با پیشینهی كهن خود در طول تاریخ توجه بسیاری از باستانشناسان و دوستداران فرهنگ و تمدن ایرانی را به خود معطوف داشته است. مجموعه آثار به جای مانده ماقبل تاریخ و آثار اعجاب برانگیز تاریخی بیانگر این مطلب است كه این شهرستان با اهمیتی ویژه، همواره مورد توجه بوده است. مجموعه كاخهای تخت جمشید كه شاهكار مدیریت باستانی و حاصل تلاش دستان آفرینشگر معماران چیره دست دورههای باستانی ایران بوده و از شهرتی همسان با دیوارعظیم چین و اهرام ثلاثه مصر برخورداراست، مهمترین مكان دیدنی شهرستان مرودشت را تشكیل میدهند. عظمت منحصر به فرد این بنا، به تنهایی گویای تاریخ شكوهمند تمدن ایران است و این درحالی است كه این مجموعه تنها یكی، ولی مهمترین اثر از بناهای تاریخی كشور ایران و استان فارس است. شهرهای قدیمی به همراه نقشها و كتیبههای باستانی و كاخهای پادشاهان هخامنشی و چندین اثر تاریخی و قدیمی دیگر، از جمله جاذبههای مهم شهرستان مرودشت به شمار میآیند. مجموعه كاخهایتختجمشید، كاخ صدستون، كاخ داریوش، سنگ نبشته پهلوی، تخت گوهر یا تخت رستم، نقش رجب، آرامگاه اردشیر دوم و سوم، شهر قدیمی استخر (تخت طاووس)، قلعه استخر، برج زندان سلیمان، پل بند امیر و پل خان از جمله مهمترین آثار تاریخی این شهرستان به شمار می روند. وجود 150 اثر گرانبهای باستانی و تاریخی در این شهر، به خصوص آثار برجای ماندهی تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و پاسارگاد كه جزء آثار ثبت شده جهانی هستند و دیگر آثار باستانی موجود كه هركدام به نوبهی خود منحصربه فرد هستند، باعث شده تا مرودشت گردشگاهی مناسب و زیبا برای مردم و جایگاه ویژهای برای جذب توریست از اقصی نقاط دنیا كه با این آثار به خوبی آشنا هستند وخیره به عظمت و شكوه آنند، باشد.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی:
نام این شهرستان احتمالاً اقتباسی از دشتها و مرغزارهای سرسبز آن بوده است. همین طور كه اولین بار ابن بلخی در فارس نامه، ‹‹مرو›› را بهعنوان یكی از محلات شهر باستانی استخر مینامد كه بعداً جای آن را بوستان تخت جمشید گرفته است . مرو در لغت به معنی چمن است كه در اصل به صورت مرغ و مرگ بوده و مرغزار صورت بسیار متداول آن است. در قدیم علفزارها را مرغزار میگفتند و بهنظر میرسد كه مرودشت نیز مانند ارژن در آن زمان، جایی پوشیده از مرتع و چمن بوده است. كاوشهای علمی و گمانه زنیهایی كه در تپه های مختلف جلگه مرودشت انجام گرفته، نشان میدهد كه هزاران سال پیش از آنكه داریوش كبیر، تپه سنگی را بر دامان كوه رحمت، برای احداث كاخهای بزرگ خود انتخاب كند، اقوام متمدنی در دشت وسیع آن، میزیستهاند. آثار بر جای مانده از قبیل ظروف سفالی منقوش یا ساده، و اسباب و وسایل زندگی آن دوره، همه و همه مؤید این نكته اند. ویرانه های استخر و كاخهای تخت جمشید، بخشی از تاریخ این شهر را به نمایش میگذارند.
او در ادامه افزود :
باستان شناسان زیادی سالیان زیاد روی این آثار كار كرده اند كه خود نشان دهنده تقدس فرهنگی جلگه مرودشت است.