گفتگو با دكتر امیر محمد خانی دبیر خانه هنر و معماری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامه پویش
محمد خانی در این برنامه در مورد اثرگزاری فرهنگی در حوزه معماری صحبت كرد و گفت :
در هرجامعه ارزش هایی وجود دارد كه فرهنگ نامیده می شود در واقع می توان گفت فرهنگ از مجموعه ای آداب و رسوم درونی یك جامعه است كه با معماری ارتباطی دو سویه دارد و از اركان معماری بوده و در هر بازه تاریخی می توان اثر آن را بر معماری آن دوره مشاهده كرد. با توجه به این نكته كه معماری هنری اجتماعی است پس دوره گذار از سنت به مدرنیته ایران كه تقریبا از یك قرن پیش شروع شده، مانند دیگر عوامل اجتماعی كه تحت تاثیر قرار داده معماری را نیز تحت شعاع قرارداده است. و موجب دگرگونی هایی در زندگی و فرهنگ ایرانی و به دنبال آن در معماری ایرانی شده است. و شاهد آن هستیم كه درهمه شهرهای ایران با اقلیم ها و خرده فرهنگ های مختلف، با برداشتی ظاهری از نمونه های خارجی، بناهایی سر برآورده كه سبب تنزل معماری ایرانی شده است
او در ادامه گفت:
ما در صدد تصویب سندی هستیم كه بتواند تكالیفی را برای شهرداری ها و وزارت خانه ها وضع كند تا نتوانیم شاهد معماری نامناسب در سطح ایران باشیم. اگرچه سلیقه مخاطبان تغییر كرده است و ما نباید انتظار معماری اصیل را در سطح شهر داشته باشیم اما می توانیم به واسطه رسانه و آموزش سلیقه آن ها را هدایت كرده و به سمت اصالت و تمدن غنی ایرانی اسلامی خود سوق دهیم.
یكی از دغدغه های معماری امروز ایران كه چگونه بین معماری سنتی با شكوه و كاربردی و والای گذشته خود و سرعت مدرنیته و تكنولوژی های نوین، ارتباطی متعادل برقرار كند و راه كاری جهت استفاده از معماری بومی و فرهنگ ملی با توجه به نیازها و شرایط زمان حاضر ارایه دهد و میراثی در خور شان برای نسل آینده ایران داشته باشد.