گفتگو با خانم عسگری مدیر میراث فرهنگی سلطانیه در برنامه سرزمین من
عسگری در این برنامه در مورد گنبد سلطانیه صحبت كرد و گفت: در گستره چمن تاریخی سلطانیه بنایی با شكوه با گنبد فیروزه ای خودنمایی می كند. بنایی كه روایتگر هنر و ذوق اسلامی -ایرانی است تا تاكیدی دوباره بر برتری و اصالت فرهنگ و هنر مردمانش باشد.
تلفیقی از كاشی و آجر، بنای باشكوه قامت افراشته در دامن چمن تاریخی سلطانیه، عظیم ترین گنبد آجری جهان است كه استوار و مستحكم خودنمایی می كند تا بار دیگر هنر و معماری اسلامی و ایرانی را به رخ ناظران بكشاند. او در ادامه در مورد خاص بودن این بنا و تاریخ ساخت آن اشاره كرد و گفت : گنبد سلطانیه یادگار سال های پویایی هنر و معماری ایرانی است، هنری كه خوی خشن مغولان را رام كرد و در طول حكومت ایلخانان بنای عظیم گنبد سلطانیه با نقش و نگاری زیبا برپا شد تا یادگاری بر آیندگان در ایران و اسلامی باشد.
یكی از ویژگیهای منحصربهفرد گنبد سلطانیه این است كه در ساخت آن از خاك كربلا و نجف استفاده شده است. ماجرای جالبی در پشت این قضیه وجود دارد كه دانستن آن خالی از لطف نیست. سلطان محمد خدابنده قصد داشت تا پیكر امام علی و امام حسین(ع) را به ایران و به گنبد سلطانیه انتقال دهد. او پس از ناكامی در این خواسته خود، دستور داد تا از خاك كربلا و نجف برای ساخت این بنا استفاده كنند. همچنین در قسمت محراب این مجموعه با استفاده از تربت امام حسین(ع) سوره ملك به دو خط كوفی و ثلث نوشته شده و به همین دلیل این قسمت از گنبد به تربت خانه مشهور است.