اول اردیبهشت ماه جلالی/ بلبل گوینده بر منابر قضبان

در وصف سعدی به مناسبت اول اردیبهشت روز بزرگداشت او

1403/02/01
|
21:07

شیخ مصلح‌الدین سعدی شیرازی بدون شك بزرگترین شاعری است كه بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را روشن كرد و چنان شهرتی در حیات خود یافت كه با مرگش این شهرت و آوازه مضاعف شد، به طوری كه تاكنون ارزش و جایگاه این شاعر و آثارش همچنان باقی است.

آوازه این شاعر بیشتر به دلیل نظم و نثر آهنگین، گیرا و قوی وی است و جایگاه و منزلتش به قدری است كه وی را استاد سخن و شیخ اجل لقب داده‌اند. آثار معروفش كتاب «گلستان» در نثر، «بوستان» منظومه‌ای حاوی حكایات اخلاقی و نیز «غزلیات» و دیوان اشعار است كه به این سه اثر كلیات سعدی می‌گویند.

تاریخ ولادت سعدی در حدود سال 606 هجری است و وفات سعدی را در مآخذ گوناگون به سال‌های 690 ،691، 694 و 695 نوشته‌اند.

تاكنون آثار متعددی از وی به چاپ رسیده است كه در یك سال گذشته یعنی از اردیبهشت 93 تاكنون بیش از 173 عنوان كتاب درباره وی چاپ و منتشر شده كه از این تعداد 105 عنوان چاپ اول بوده و 68 عنوان نیز چاپ مجدد است.

از میان كتاب‌های تجدید چاپی می‌توان به «گلستان شیخ شیراز سعدی» اشاره كرد كه با تصحیح حسین استادولی از سوی انتشارات قدیانی به چاپ رسیده و بیشترین چاپ یعنی 29 شماره را از آن خود كرده است.
بی‌شك سعدی جز پنج شاعر برتر و بزرگ ایران زمین محسوب می‌شود، كه شیوایی نثر و نظم او زبان زد عام و خاص، با شهرتی جهانی است. به جرئت می‌توان گفت تا بحال كسی نتوانسته به زیبایی سعدی در مورد عرفان و اخلاق غزل بسراید. برخی‌ها بر این باورند كه اروپایی‌ها با ترجمه آثار سعدی به زبان اروپایی با ادبیات فارسی آشنا شده‌اند. جالب است بدانید كتاب گلستان سعدی به زبان فرانسوی نیز ترجمه شده است. از سال 1381 شمسی، روز اول اردیبهشت، توسط مركز سعدی شناسی به این شاعر بزرگ اختصاص داده شد.

دسترسی سریع