روایت زندگی نویسنده « المیزان» در «نشان» رادیو فرهنگ

زندگی علامه طباطبایی در مستند رادیویی « نشان» دوشنبه 30 بهمن از رادیو فرهنگ پخش می شود.

1402/11/30
|
10:11

این برنامه به روایت بخش هایی از زندگی علامه سید محمد حسین طباطبایی اختصاص دارد.

در این قسمت سرگذشت علامه طباطبایی رحمه‌الله و سیره اخلاقی و معرفتی نویسنده تفسیر المیزان شرح داده می شود.
زندگی علامه طباطبایی را می‌توان به چهار دوره تقسیم كرد: دورهٔ كودكی و نوجوانی كه در تبریز سپری شد. دورهٔ تحصیل در حوزه علمیه نجف، دورهٔ بازگشت به تبریز و اشتغال به كشاورزی و دورهٔ زندگی در قم و تدریس، تألیف و نشر معارف دینی بود
اهمیت محمدحسین طباطبایی به جهت زنده كردن حكمت و فلسفه و تفسیر در حوزه‌های تشیع، بعد از دورهٔ دودمان صفویان بوده‌است. به ویژه اینكه وی به بازگویی و شرح حكمت صدرایی بسنده نكرده، به تأسیس معرفت‌شناسی در این مكتب می‌پردازد. همچنین با انتشار كتب فراوان و تربیت شاگردان، در دوران مواجهه با اندیشه‌های غربی، نظیر ماركسیسم، به اندیشه دینی حیاتی دوباره بخشیده، حتی در نشر آن در مغرب زمین نیز می‌كوشد.
طباطبایی دو اثر شاخص دارد، كه بیشتر از سایر آثار وی مورد توجه قرار گرفته‌است.
نخست تفسیر المیزان است، كه در 20 جلد و طی 20 سال به زبان عربی تألیف شده‌است. در این تفسیر، از روش «تفسیر قرآن به قرآن» استفاده شده‌است، و علاوه‌بر تفسیر آیات و بحث‌های لغوی در بخش‌هایی جداگانه با توجه به موضوع آیات مباحث روایی، تاریخی، كلامی، فلسفی و اجتماعی نیز دارد. این اثر به دو شكل منتشر شده‌است: نخست در چهل جلد، و سپس، در 20 جلد. این اثر توسط سیدمحمد باقر موسوی همدانی به زبان فارسی ترجمه شده‌است.
اثر مهم دیگر او اصول فلسفه و روش رئالیسم است. ین كتاب نخستین، و یكی از مهم‌ترین كتاب‌هایی است كه به بررسی مباحث فلسفی، با توجه به رویكردهای حكمت فلسفی اسلامی و فلسفهٔ جدید غربی پرداخته‌است.
در این مستند از سیدمحمد حسین طباطبایی رحمه‌الله‌علیه، معروف به علامه طباطبایی به عنوان یكی از نام‌آور‌ترین مفسران، فیلسوفان و علمای بزرگ اسلامی در سه قرن اخیر نام برده و از خدمات ایشان در زمینه احیای حكمت فلسفه و تفسیر در حوزه های تشیع، یاد شده است.
برنامه « نشان» كاری از گروه تولید و تامین است كه ساعت 9:45 از رادیو فرهنگ پخش می شود.

دسترسی سریع