جلوه های انتظار

مروری بر برترین های نشر با محوریت انتظار و مهدویت

1402/11/25
|
13:44

1- نیمه شبی در حله (رویای نیمه شب)
نویسندگان: مظفر سالاری، محمد رصافی، ناشر: بوستان كتاب قم، تعداد صفحات: 244
چكیده: نیمه شبی در حله داستانی است با صبغه دینی كه با محوریت امام زمان(علیه السلام) نگاشته شده است. خلاصه داستان از این قرار است كه پسری سنّی به نام هاشم دل داده دختری شیعه به نام ریحانه می شود كه در كودكی با یكدیگر همبازی بوده اند و از قضا ریحانه نیز دل در گرو عشق هاشم دارد. حالا پس از سال ها، در جوانی همدیگر را دیده و در پی فرصتی برای ابراز علاقه و عشق خویش هستند. پس از اتفاقاتی كه برای آنها می افتد، بالاخره موفق به خواستگاری و ازدواج با یكدیگر می شوند. این داستان در كنار محور اصلی یعنی عشق هاشم و ریحانه، چند محور دیگر نیز دارد: ماجرای تشرف اسماعیل هرقلی به محضر امام زمان(علیه السلام)، گفتگویی كلامی درباره اعتقاد شیعه به وجود امام زمان(علیه السلام) و پاسخ به چند شبهه در این زمینه، ظلم و ستم حاكمان وقت دنیای اسلام علیه شیعیان و مبارزه و مظلومیت شیعیان در دوران خفقان عباسی و اموی از دیگر مسائل چشمگیری است كه در این داستان به آنها پرداخته شده است. از این منظر می توان گفت نیمه شبی در حله یكی از موفق ترین داستان هایی است كه « دین » و به طور خاص « تشیع » در متن آن قرار دارد و البته نویسنده به خوبی از عهده طرح مباحث اعتقادی و تاریخی برآمده است.


2- معرفت امام زمان (ع) و تكلیف منتظران
نویسنده: ابراهیم شفیعی سروستانی، ناشر: موعود عصر (عج)، تعداد صفحات: 446
چكیده: كتاب معرفت امام زمان علیه السلام و تكلیف منتظران دو دسته مباحث را مورد توجه قرار داده است:
نخست، مباحث ناظر بر شناخت امام مهدى علیه ‏السلام و ویژگی هاى آن حضرت به عنوان امام زمان و آخرین حجت خدا بر روى زمین.
دوم مباحث ناظر بر شناخت، تكالیف و وظایف منتظران در عصر غیبت، در وجوه فردى و اجتماعى. مهم‏ترین ویژگی هاى این اثر عبارتند از:
1. ارائه مطالب بر اساس سیر و ترتیب منطقى مناسب، به گونه‏ اى كه خواننده می تواند گام به گام به نگرشى جامع، عمیق و گسترده در زمینه معارف مهدوى و موضوعات مرتبط با آن دست یابد؛
2. بررسى وجوه مختلف اعتقادى، تاریخى، فرهنگى و اجتماعى باور مهدوى و فرهنگ انتظار به شیوه‏اى متقن و مستدل؛
3. بهره‏ گیرى از منابع اصلى و دست اوّل و دقّت در نقل اقوال و روایات؛
4. پاسخ‏گویى به پرسش ‏ها و ابهام‏ هاى گوناگونى كه در حال حاضر در زمینه این باور و فرهنگ وجود دارد؛
5. تلاش در جهت ارائه دیدگاهى متعادل و به دور از افراط و تفریط در زمینه بسیارى از مباحث مهدوى؛
6. بررسى و تبیین بایدها و نبایدهایى كه شایسته است در فعالیت‏ هاى پژوهشى، آموزشى، ترویجى و تبلیغى در حوزه مهدویت مورد توجه قرار گیرند؛
7. معرفى منابع مطالعاتى براى تكمیل مباحثى كه در كتاب به اجمال به آنها پرداخته شده است. آنچه می توان گفت این است كه در تدوین این كتاب، اهداف متعددى مورد توجه قرار گرفته است كه مهم‏ترین آنها عبارتند از:
الف) عرضه اثرى جامع در زمینه مهم‏ترین موضوع‏ ها و مسائلى كه در حوزه مباحث مهدوى مطرح بوده و در حال حاضر مورد توجه عموم مردم، به ویژه قشر تحصیل‏كرده اعم از طلاب، دانشجویان و دانش ‏پژوهان قرار گرفته است.
ب) تدوین مأخذ و منبعى متقن و قابل اطمینان براى برنامه ‏سازان رسانه ملى.
ج) تبیین مبانى و اصول مورد پذیرش دیدگاه فرهنگی - اجتماعى و ترسیم تصویرى هرچند اجمالى از مهم ‏ترین دغدغه ‏هاى نظریه ‏پردازان این دیدگاه در برخورد با باور مهدوى
و فرهنگ انتظار از یك‏سو و موضوع ‏ها و مسائل مختلف فرهنگى، سیاسى و اقتصادى موجود در جامعه از سوى دیگر.
د) تدوین متنى آموزشى كه خواننده را به تدریج و بر اساس سیرى منطقى، با باور مهدوى و فرهنگ انتظار، آشنا و او را براى فعالیت‏ هاى پژوهشى و مطالعاتى عمیق‏ تر و گسترده ‏تر در این زمینه آماده سازد.
ه) آشنا ساختن قشرهاى مختلف مردم با وظایف و تكالیفى كه در عصر حاضر در برابرآخرین حجت خدا علیه ‏السلام برعهده دارند.
این كتاب در هفت بخش به شرح زیر سامان یافته است: زندگى و شخصیت امام مهدى (علیه السلام)؛ معرفت امام زمان (علیه السلام)؛ مبانى و كاركردهاى انتظار؛ ظهور و آخرالزمان؛ تعیین وقت براى ظهور؛ جهان پس از ظهور؛ بایسته‏ هاى گسترش فرهنگ مهدوى؛ جلوه ‏هاى انتظار
نكته مهم دیگری كه از ویژگی های این اثر به شمار می رود این است كه «منشور راهبردى فرهنگ مهدویت» و «موضوع هایى براى پژوهش» به عنوان پیوست آمده است.


3- سودای روی دوست
نویسنده: مرتضی آقاتهرانی، ناشر: انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، 192 صفحه
چكیده: اوراق این كتاب بیانگر راهكارهای عملی جهت دیدار با حضرت ولی عصر علیه السلام است كه چهار فصل تدوین شده، فصل اول مقدمات، كلیات است كه در این فصل ابتدا پیرامون نام و القاب مبارك امام عصر علیه السلام سخن به میان آمده و سپس به مباحثی چون ارتباط و انتظار و دیدار پرداخته است.
علل و عوامل زمینه ساز برای ایجاد سنخیت باطنی و حقیقی با حضرت در فصل دوم بیان شده و در این فصل عوامل مؤثری كه موجب دیدار حضرت صاحب الزمان عجل الله فرجه الشریف می شود ذكر شده است به امید آن كه این فصل بتواند راهی مطمئن را فراسوی شیفتگان وصال آن مولای عزیز بگشاید.
فصل سوم موانع دیدار امام زمان علیه السلام است یا به تعبیر دیگر نباید های یك منتظر كه نویسنده در آن به موانع دیدار و دوری از ساحت مقدس امام عصر علیه السلام پرداخته، بدین منظور كه عزیزان و علاقه مندان آن حضرت را از خطرات و موانع ملاقات آن حضرت بازدارد.
عنوان آخرین فصل سالكان مخلص و عنایات خاص حضرت ولی عصر علیه السلام است كه این فصل ابتدا به ولایت عام اهل بیت علیهم السلام، ولایت خاص حضرت بقیة الله علیهم السلام در دوران غیبت و آثار آن پرداخته و سپس تربیت و تزكیه سالك راه توسط حضرت ولی عصر ارواحنا فداه را به عنوان یكی از آثار مهم و برجسته ولایت آن حضرت مورد توجه قرار داده است.

دسترسی سریع