معرفی كاخ «چهلستون» در برنامه «سرزمین من»
كاخ «چهلستون» از بناهای تاریخی اصفهان، با مساحت 67000 متر مربع است كه در دوره «شاه عباس یكم» احداث آن آغازشد و زمان «شاه عباس دوم» ساختمان تكمیل شد و ضمن ایجاد تغییرات كلی، تالار آینه، تالار 20 ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آینهكاری و كاشیكاری دیوارها و سقفها افزوده شدهاست.
محسن جاوری، استاد دانشگاه در برنامه «سرزمین من» گفت: ازبرنامه های شهری «شاه عباس اول صفوی» و پس ازانتخاب اصفهان بعنوان پایتخت، احداث خیابان زیبای چهارباغ وباغهای متعدد دراطراف آن بود كه طرح آن توسط «شیخ بهایی» در محوطه بسیار وسیعی كه دولتخانه نامیده میشد ریخته شد. از جمله این بناها ساختمان كوچكی بود كه «شاه عباس اول» در باغ جهان نما بصورت كوشك احداث كرد و در زمان «شاه عباس دوم» توسعه یافت و چهلستون نامیده شد.
وی در تشریح ویژگیهای «چهلستون» گفت: تالار مركزی كاخ كه اختصاص به میهمانان خارجی و شخصیتهای كشورهای دیگر داشت حاوی نقاشیهایی است كه وقایع تاریخی دوره های مختلف را بیان میكند، همچون نقاشی؛
«شاه عباس یكم» در پذیرایی از «ولی محمدخان» فرمانروای تركستان
«شاه اسماعیل یكم» در جنگ چالدرا
و جنگ با شیبك خان ازبك (نبرد مرو)
«شاه عباس دوم» در پذیرایی از ندرمحمد خان امیر تركستان در سلسله اشترخانیان
و «نادرشاه افشار» در جنگ كرنال.
وی افزود: ایوان كاخ چهلستون مركب از دو بخش است یك بخش كه بر 18 ستون چوبی و رفیع استوار است چهار ستون وسط كه بر روی 4 شیر سنگی قرار گرفته و از دهان این چهار شیر آب فوران میكرد و به حوض مرمری تالار میریخت. قسمت دیگر كه كمی مرتفع تر است سردر ورودی تالار را تشكیل میدهد و در بعضی منابع آن را تالار آینه نامیدهاند.
اگرچه انعكاس ستونهای بیستگانه تالارهای كاخ «چهلستون» در حوض مقابل كاخ، مفهوم «چهلستون» را بیان میكند، علاوه بر آن عدد چهل در ایران قدیم كثرت و تعدد را میرساند و وجه تسمیه عمارت مزبور به «چهلستون» میتواند به علت تعدد زیاد ستونهای این كاخ نیز باشد.