زبان معیار در رادیو و تاثیر آن در یكپارچگی جامعه

"زبان معیار در رادیو" در برنامه "هفت اقلیم" بررسی شد.

1402/04/31
|
10:53

دكتر عباس قنبری، زبانشناس و استاد دانشگاه، در برنامه "هفت اقلیم" با موضوع "زبان معیار در رادیو و تاثیر آن در یكپارچگی جامعه" گفت: رادیو عمومی‌ترین و همگانی‌ترین رسانه هر كشور با مخاطبان گسترده و غیریكدست است، لذا باید محتوایی ارزشمند و درعین حال جذاب ارائه كند، كه هم زبان معیار با حفظ اصول پایه‌ای زبان رسمی كشور را داشته باشد و هم بتواند مخاطب را قانع كند.
وی افزود: رادیو باید از یكسو زبان ادبی، زبان خلاق هنری، و زبان رسمی كشور را داشته باشد، و از سوی دیگر بتواند با مخاطب ارتباط برقرار كند؛ یعنی در این ارتباط باید نوعی اقناع ایجاد كند و از نظر شنیداری، درك، و پذیرش محتوا به یك حد میانگینی برسد كه همه بتوانند آن زبان را درك كنند؛ بعبارتی دیگر، نه آنقدر محاوره‌ای و كوچه بازاری باشد كه از نقش آموزشی دور شود، و نه آنقدر زبان سنگینی داشته باشد كه مخاطب را از دست بدهد.
قنبری همچنین با تاكید بر ضرورت ساده نویسی و سالم نویسی در متون رادیویی گفت: متن زمانی پیام را انتقال می‌دهد، كه درعین انتقال مفهوم، واژگان بدرستی و بر اساس دستور زبان فارسی، و البته راحت و روان انتخاب شوند.
وی ضمن تاكید بر مخاطب شناسی گفت: باید توجه كنیم چه می‌خواهیم بگوییم؟ برای چه كسی و چگونه می‌خواهیم بگوییم؟ یعنی متناسب با مخاطبان سخن بگوییم، اما الزاماً نباید از واژگان محاوره‌ای و شكسته كوچه بازاری كه چندان با اصول دستور زبان فارسی همخوان نیست، استفاده كنیم.

دسترسی سریع