گفتگو با دكتر دنیز فردی روانشناس در برنامه خشت اول
دكتر فردی در این برنامه در مورد روابط عاطفی در خانواده ها صحبت كرد و گفت : در آغاز باید یاد بگیریم شنونده فعال و خوبی باشیم. ما باید به یكدیگر احترام بگذاریم. به روایتی دیگر،عزت نفس، رضایت از زندگی و قابلیت هر انسانی برای شكوفایی به میزان قابل توجهی تحت تاثیر روابط خانوادگی، دوستانه، كاری و عاطفی او هستند. روابط سالم می توانند از ما حمایت كنند، نیازهای عاطفی ما را بر طرف میكنند و به زندگی ما عشق و هیجان بدهند.
اما وقتی روابط دچار مشكل باشند، به منبع غم و استرس تبدیل میشوند. به همین دلیل مدیریت رابطه به نفع افرادی است كه در آن رابطه قرار دارند.
روابط موفق
پژوهشها نشان میدهند كه ویژگیهایی كه در ادامه به آن اشاره میشود، میتوانند موجب تقویت و مدیریت روابط خانوادگی، دوستانه و عاطفی شوند.
پذیرش تفاوتها
پذیرش تفاوتها یعنی به جای این كه بخواهیم انسانی راتغییر دهیم او را با همه ویژگیهای منحصر به فردش بپذیریم.
درك محدودیتها
درك این موضوع كه دیگران نمیتوانند همه نیازهای ما را بر طرف كنند به واقع بینی ما كمك میكند و باعث میشود از دیگران انتظارهای غیر معقول نداشته باشیم.
در حال زندگی كردن
پرهیز از یادآوری شكستهای گذشته و امید برای بهبود وضعیت در آینده باعث می شود تا در حال زندگی كنیم. با یادآوری خاطرات آزار دهنده مربوط به گذشته خودمان را آزار ندهیم.
احترام به انتخاب های فردی
به معنای برقراری یك رابطه بر اساس احترام گذاشتن به حقوق دیگران و انتخابهایشان در زندگی است.
مهارت مذاكره
كشف خواستهها و نیازهای خودمان و دیگری و تلاش برای پیدا كردن راهی كه به واسطهی آن هر كسی به اهدافش برسد و مجبور نباشد خودش را فدای دیگری بكند.
سهیم كردن دیگری در احساسات مثبت
سهیم كردن همدیگر در احساسات مثبتی مثل مهربانی و محبت در یك خانواده، رابطهی دوستانه و زندگی مشترك موجب تقویت رابطه میشود.
عدم موفقیت در مدیریت رابطه
گاهی اوقات مشكلات شایعی سد راه موفقیت، تقویت و مدیریت روابط میشوند. مثلاً ممكن است افراد باور داشته باشند كه وقتی یك رابطه همراه با مشكلات باشد، ارزش ترمیم ندارد یا این كه فكر كنند كه فردی كه با آن ها در رابطه است، وظیفه دارد كه از احساساتشان با خبر باشد. مدیریت یك رابطه سالم نیازمند تلاش، سازگاری و مسئولیتپذیری از جانب آدمهای داخل آن رابطه است. مشاوران اغلب به مراجعه كنندگان پیشنهاد میكنند كه، هر چند وقت یك بار، به مدت حداقل 15دقیقه در حالی كه دیگری كاملاً گوش میدهد دربارهی مسائلشان صحبت كنند.
آنها اعتقاد دارند كه صحبتها به هیچ عنوان نباید قطع شود. افرادی كه توانایی صحبت كردن در مورد مشكلات وتعارضات را دارند و در عین حال از مهارت گوش دادن برخوردار هستند، روابط موفقتری دارند و بهتر میتوانند مدیریت رابطه را به عهده بگیرند.
مذاكره
آیا توانایی مذاكره را دارید؟ آیا میتوانید در مورد چالشهای یك رابطهی عاطفی، دوستانه یا كاری با آن ها مواجه شوید، مذاكره كنید تا به یك راه حل مناسب دست پیدا كنید.اگر چه مهارت مذاكره در محیط های كاری در میان سیاست مداران كاربرد بیشتری دارد، اما در یك رابطهی عاطفی هم میتوان برای مدیریت رابطه از آن بهره برد.
برای یك مذاكره موفق به این موارد توجه كنید:
1- بدانید هر فردی چه خواستههایی دارد.
آیا شما از آرزو و امیدهای خودتان و دوستان و یا شریك زندگی تان با خبر هستید؟ باید از نوع نگاه خودتان و افراد دوروبرتان با خبر باشید تا بتوانید تشخیص دهید كه به كدام سمت باید حركت كنید.
2- به دنبال اشتراكات باشید.
وقتی در مورد نقاط مشترك گفت و گو كنید و تلاش كنید كه برای دستیابی به نقطه ی مشترك مذاكره داشته باشید، خطرشكست در مذاكره كاهش مییابد. شما میتوانید تا ابد در مورد تناقضات و تعارضات صحبت كنید. اما این كار بی فایده است.
مهم ترین مسائل و تعارضات را در رابطه بشناسید.
اجازه ندهید كه گفت و گوی شما تحت تاثیر مسائل بی اهمیت قرار بگیرد و مشكلات جزئی مانع یك مذاكره موفقیت آمیز بشوند. وقتی بدانید موضوع مذاكره چیست، به بیراهه نمی روید. اگر میبینید كه گفت و گوی شما پیش نمیرود، برای مدتی مذاكره را متوقف كنید، از هم فاصله بگیرید و با تجزیه و تحلیل و آمادگی بیشتر به مذاكره برگردید.
در آخر میتوان گفت كه شما باید برای بررسی رابطهای كه در آن هستید از خودتان سوالهایی بپرسید: آیا انتظارات شما از رابطه عادلانه است؟
یك رابطه سالم عشق و حمایت را وارد زندگی شما میكند. اما آیا شما به دنبال این هستید كه فقط خودتان به اینها دست پیدا كنید؟ در یك رابطه سالم هر دو نفر باید احساس رضایت داشته باشند. آیا شما حاضرید رابطهای را بپذیرید كه غم و اندوه بی پایانی را به زندگی شما تزریق میكند؟ در این صورت شاید شما به چیزی كمتر و بی كیفیت تر ازآنچه لایقش هستید، رضایت دارید. رابطهی سالم رابطهای است كه در آن به نیازهای هر دو نفر درگیر در رابطه توجه میشود و افراد با استفاده از مهارتهای ارتباطی میتوانند برای مشكلاتشان راه حل پیدا كنند. مدیریت رابطه منجر به ایجاد فضایی میشود كه این امكان را در اختیار افراد قرار میدهد كه با مشاركت و همیاری، نیازهایشان را بر طرف كنند، به خواستههایشان دست پیدا كنند و برای بر طرف كردن نیازهای همدیگر تلاش كنند. در چنین رابطهای افراد از مهارتهای حل مسأله برخوردارند و میتوانند مشكلات را قبل از تبدیل شدن به یك معضل بزرگ حل كنند.