به مناسبت 18 اردیبهشت، روز "فرهنگ پهلوانی"
كتاب "تربیت پهلوانی" نوشته "اسماعیل شفیعی سروستانی" در برنامه "كتاب فرهنگ" معرفی شد.
«تربیت پهلوانی» تحولات تاریخی و فرهنگی تربیتبدنی از دوران كهن تا عصر حاضر را شرح میدهد. قصه بلندی از آمدنها و رفتنهای جوانمردان، پهلوانان، عیاران و رادمردانی كه به نام و برای اعتلای دین و حفظ شرافت جوانمردی پای به عرصه نهادند. این اثر، نگاهی پژوهشگرانه و محققانه به سنتهای ورزشی كهن تا دوران پس از مشروطیت دارد.
رسول تبیك، كارشناس كتاب، در گفتگو با برنامه " كتاب فرهنگ"، كتاب "تربیت پهلوانی" را اثری متفاوت از میان آثار اسماعیل شفیعی سروستانی دانست و گفت: سروستانی در این كتاب، به تعریف پهلوان و قهرمان در ایران زمین پرداخته و اصول پهلوانی عهد باستان را در ایران بیان كرده است، و سپس به بررسی ملاكهای پهلوانی پس از ورود اسلام به ایران میپردازد و ثابت میكند كه اسلام نیز آئین پهلوانی ایرانیان را تایید میكرد.
وی افزود: به زعم نویسنده، پهلوانان در هر دوره، پس از پشت سر نهادن مراحل سخت تربیتی و اثبات پهلوانی خود در میدان رقابت با پهلوانان به مقام جهان پهلوانی میرسیدند و تنها آن كه از نظر اخلاق سرآمد و از توانایی بیشتری برخوردار بود، به مقام قهرمانی میرسید. در واقع، پهلوانی در خود معنی اخلاقی ویژهای و نوعی معرفت را داشت؛ چنان كه از قدیمیترین روزگار در ایران، معرفت از اصول و شرایط مقام پهلوانی بوده و تنها زورمندی و تنومندی برای كسب عنوان پهلوانی كفایت نمیكرده است، چرا كه پهلوان یعنی: «انسان نیرومند اهل معرفت».
تبیك افزود: سوستانی در این كتاب، قابوسنامه، عیاران و جوانمردان را در كنار هم ذكر كرده و دلیری، مردانگی، صبر،
صداقت، وفای به عهد، نگهداشتن حرمت نان و نمك، عفت و اینكه زیان كسی را به سود خویش نخواهد... را از جمله ویژگیهای پهلوانان برشمرده است.
وی افزود: در این كتاب، تاریخی از ورزش پهلوانی پس از عصر جدید نوشته شده و علل ضعف دیدگاهها و آئینها مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. شفیعی سروستانی، آغاز افول ورزش پهلوانی در ایران را با این جمله شروع میكند: «با توپ شروع شد» و این موضوع را به فوتبال و مسائل سیاسی حول آن گره میزند و اینكه بریتانیایی ها چقدر در ایجاد و ترویج این ورزش موثر بودند و دوگانه سازی هایی كه بین رنگ های مختلف مثل قرمز و آبی، در كشورها ایجاد كردند و مخاطب را به آن مشغول كردند، و باعث شدند كه از فرهنگ پهلوانی فاصله بگیرند. و در ادامه به تاثیر آئینهای جدید ورزشی در آئین پهلوانی و جوانمردی پرداخته است.