سنجش گرانه اندیشی

گفتگو با دكتر علیرضا اسماعیلی در برنامه خشت اول

1401/10/25
|
17:05

اسماعیلی در این برنامه گفت :
ما هر روز شنونده گفتگوهایی در زندگی هستیم كه بی هیچ انتخابی وارد ذهن ما می شوند. ما باید مهارت هایی را بیاموزیم تا بتوانیم ابزاری در اختیار داشته باشیم برای تشخیص محتوای خوب از بد.
او در ادامه تفكر سنجش گرانه را راه حل مفیدی دانست و افزود :
سنجشگرانه اندیشی (یا "تفكر نقدی" یا "تفكر نقادانه" یا "تفكر انتقادی") تركیبی از دانش و مهارت است كه به فرد اندیشنده امكان می دهد كه، به طور خلاصه، از خطاهای گوناگون در روند اندیشیدن مصون بماند و از كوتاه ترین مسیر به سمت هدفی كه از اندیشیدنش دارد حركت كند. همان گونه كه از همین تعریف ناقص و ابتدایی بر می آید، پیش فرض سنجشگرانه اندیشی این است كه اندیشیدن یك فعالیت است، فعالیتی كه معطوف به هدفی است و همانند هر فعالیت دیگری آفاتی دارد. پرسشی كه ممكن است به ذهن یباید این است كه سنجشگرانه اندیشی چه تفاوتی با منطق دارد؟ در پاسخ باید به دو نكته اشاره كرد. نخست اینكه سنجشگرانه اندیشی، برخلاف منطق، دارای وجه ایجابی نیز هست. یعنی علاوه بر اینكه خطاهایی را كه ممكن است مرتكب شویم به ما معرفی می كند، توصیه های ایجابی ای نیز برای حركت سریع تر و مطمئن تر در مسیر هدف به ما ارائه می كند. دوم اینكه در همان وجه سلبی اش هم فراتر از منطق است و ما را با عوامل روانشناختی كه ممكن است مانع اندیشیدن به حساب بیایند، آشنا می سازد. به این ترتیب مشخص می شود كه سنجشگرانه اندیشی هم از منطق، و هم از روانشناسی بهره می گیرد.

او در پایان گفت :
ما باید پرسگران خوبی باشیم تا بتوانیم خوب نقد و تحلیل كنیم.او تكنیك یادگیری اسفنجی را پیشنهاد كرد وگفت ما باید بیاموزیم همچون اسفنج باشیم، منعطف باشیم و درعین حال خوب همه جوانب موضوعات را بسنجیم تا بتوانیم تجزیه گران خوبی باشیم.

دسترسی سریع