"ملاحظه گری و نتایج و پیامدهای آن در زندگی فردی و اجتماعی" در برنامه "خشت اول" مورد بررسی قرار گرفت.
مستوره سادات مدرسی، روانشناس، در این برنامه، "ملاحظه گری" را، لحاظ كردن نیازها و احساسات دیگران تعریف كرد و گفت: مفاهیمی چون؛ رعایت حقوق دیگران، برخورد مسئولان با دیگران، و توجه به آنچه دیگران نیاز دارند، در تعریف "ملاحظه دیگری" مستتر است.
وی همچنین، دادن فرصت بیان حرف و ابراز احساسات به دیگران را از مقدمات ملاحظه گری عنوان كرد و گفت: برای ملاحظه گری، باید بكوشیم بیش از آنكه گوینده خوبی باشیم، شنونده خوبی باشیم.
وی همچنین با تاكید بر "اكتسابی بودن" ملاحظه گری گفت: ملاحظه گری به معنی بالا بردن مهارت دقت و مشاهده است، و باید به بچه ها بیاموزیم كه همه جا باید ملاحظه گر بود، اما مهم آن است كه بدانیم تا چه میزان باید ملاحظه كرد.
وی همچنین فداكاری بیجا را از حالات افراطی و آفت ملاحظه گری دانست و گفت: فداكاری باید بر اساس نوع ارتباط فرد با دیگران، و تا اندازهای باشد كه به ارزشها و اصول فرد صدمه نزند؛ یعنی باید به فرزندانمان در حوزه مسئولیت پذیری بیاموزیم كه در هر ارتباطی، در ازای آن چه میبخشد باید چیزی دریافت كند و در ازای انچه به دست می آورد باید ببخشد، و اگر استفاده می برد باید استفاده و سودی هم برساند و اگر توقع دارد والدین او را درك كنند، او هم باید احساسات والدین را در نظر بگیرد.
وی با تاكید بر ضرورت "بصیرت" در بحث ملاحظه گری گفت: در مفهوم بصیرت آگاهی و بینش مستتر است، اگر به فرزندمان بیاموزیم كه احساسات را توام با عقلانیت به كار گیرد، قطعاً در مواقع بحران و سختی، توان یافتن راه حل های خوب را خواهند داشت، و كمتر گرفتار راه ها و شیوه های غلط می شود.
وی در بیان دستاوردهای ملاحظه گری در زندگی فردی و اجتماعی گفت: ملاحظه گری به ما امكان می دهد فاصله مان را با جامعه و افراد پیرامونمان تعریف كنیم، و از آنجا كه ملاحظه گری ریشه در بصیرت دارد به فرد فرصت می دهد كه تفكر عمیق داشته باشد.
وی افزود: فرد ملاحظه گر مدیریت هیجان دارد و در مطالبه گری، اصول انسانی را رعایت می كند؛ در واقع فرد ملاحظه گر، بلد است چگونه حقوقش را مطالبه كند بدون اینكه برای دیگران ایجاد مشكل كند، و از آنجا كه فرد ملاحظه گر مشاهدات دقیق قضاوتهای غالباً درست دارد، انتخاب هایش غالبا درست است، لذا در مردم برای خود اعتبار و اعتماد ایجاد می كند.
وی افزود: فرد ملاحظه گر بدنبال عدالت اجتماعی است، و برای جامعه، امنیت اجتماعی می آورد، و به دلیل تفكر عمیقی كه دارد، از بروز هیجانات آسیبزننده جلوگیری میكند.