عباس عبادی: نظام پرداختی جدید حقوق و دستمزد پرستاران اجرایی میشود.
عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی، در گفتگو با برنامه «در مسیر پیشرفت» رادیو فرهنگ با موضوع « بررسی وضعیت پرستاری كشور» گفت: امسال نظام پرداختی جدید حقوق و دستمزد پرستاران اجرایی میشود، و دریافتی پرستاران بزودی براساس این نظام جدید خواهد بود.
وی افزود:درخصوص تعرفه گزاری خدمات پرستاری، بعد از 16 سال، با كمك مجلس شورای اسلامی، برای نخستین بار در سال 1401 یك ردیف مستقل تحت عنوان «تعرفه خدمات پرستاری» اختصاص داده شده است كه معادل 5هزار میلیارد تومان است كه البته هنوز از این بابت اعتباری از سوی سازمان برنامه و بودجه به وزارت بهداشت داده نشده است، منتها اسناد، تفاهمنامه ها با بیمه ها، و سیستم IT بیمارستانها آماده سازی شده است و نحوه توزیع هم نگاشته شده است و ما در روزهای گذشته بازخورد ها را دریافت كرده ایم و آماده ابلاغ هستیم، از اینرو با تحقق اولین دریافتی مان از سازمان برنامه و بودجه، همكارانمان با مدل جدید اولین دریافتی شان را خواهند داشت.
وی افزود: در این قانون جدید پرداختی، مدل پرداختی«فی فور سرویس» یا همان پرداخت به ازای هر خدمت كوچك است، لذا احتمال «نیاز القایی» وجود دارد و تلاش ما بر آن است كه این امر مدیریت و پیشگیری شود.
وی افزود: در این مدل جدید، ١٧ ردیف داریم كه حدود ١٠ ردیف مرتبط با تخت روز بیمار است، و ٧ مورد دیگر، مربوط به خدمات موردی است، كه در مجموع مشكلی در نظام پرداخت پرستاری نخواهیم داشت؛ یعنی قانون مصوب مجلس را داریم و بحث تخصیص اعتبار از سازمان برنامه و بودجه به وزارت بهداشت مطرح است كه قرار بود از پایان شهریور انجام شود، و امید است بزودی محقق شود.
وی همچنین با تاكید بر دسترسی به عدالت در سلامت گفت: عدالت در سلامت یعنی خدمت با كیفیت، ارزان و در دسترس در حوزه سلامت كه با تغییر نگاهمان به حوزه سلامت محقق میشود.
وی افزود: گروه پرستاری بعلت ماهیت شغلشان درگیر خستگی، فرسودگی، مشكلات جسمی و روانشناختی میشوند؛ یعنی «سختی كار» و نیاز به «بازنشستگی پیش از موعد» دارند، كه گاهی بدلیل اشكالاتی كه در قانون وجود دارد، با مقاومت كارفرما و یا سازمان مواجه میشود، لذا ما باید فضا برای كاركردن نیروهای حدواسط در نظام سلامت (پرستاران، ماماها، گروه بهداشت) را فراهم كنیم و بجای درمان بروی پیشگیری تمركز كنیم تا هم ارائه خدمات ارزانتز شود و هم از بیماریها و هزینه های زیاد پیشگیری شود.
وی همچنین استاندارد نسبت پرستار به تخت در كشور را ١/٨ عنوان كرد و گفت: درحال حاضر این نسبت در كشور ٩5صدم یعنی كمتر از یك است؛ یعنی ما باید به نظام سلامت، پرستار تزریق كنیم.
وی همچنین بر «بهره گیری از دانش پرستاری» بجای «بهره گیری از خدمات پرستاری در چهارچوب بیمارستان» تاكید كرد و گفت: باید بجای نگاه به تخت و بیمارستان، نگاه به جامعه داشته باشیم.
وی همچنین بحث كمبود پرستار و مهاجرت پرستاران را پدیده ای جدی در جهان عنوان كرد و گفت: سرانه پرستار نسبت به جمعیت، در كشور هایی چون هند و فیلیپین بسیار پایین است درحالیكه بیشترین پرستار شاغل را در دنیا بویژه در آمریكای شمالی و اتحادیه اروپا دارند؛ یعنی بحث مهاجرت پرستاران پدیدهای عمومی است و این بیشتر بدلایلی چون؛ سختی كار، اختلال در خواب، شیفت در گردش و نیز در برخی كشورها چون ایران «نظام پرداخت» است، كه در تلاش برای رفع آن هستیم.