نبود تخصص در بخش تولید، دلیل آسیب به طراحی لباس

توجه نكردن به وجود طراحان لباس متخصص در حوزه سینما، تئاتر و تلویزیون آسیب زیادی به این هنرها وارد می كند.

1401/04/31
|
16:03

تئاتر، سینما و تلویزیون، هنر‌هایی هستند كه با مد و لباس ارتباط تنگاتنگی دارند؛ به طوری كه اگر هر یك از این آثار، از طراحی لباس و صحنه خوبی برخوردار نباشند نمی‌توانند زمان، مكان، شخصیت‌ها و... را آن طور كه باید به نمایش بگذارند و این را می‌توان در بسیاری از كار‌های ساخته شده مشاهده كرد تا جایی كه بسیاری را هنرمندان و فعالان این حوزه معتقد هستند كه طراحی صحنه و لباس بسیار مظلوم واقع شده اند.و آن طور كه باید به آن‌ها توجه نمی‌شود.

در آثار سینمایی، نمایشی و تلویزیونی، كارگردان برای كامل كردن گروه خود به منظور انتقال درست مفهوم اثرش به مخاطب به طراح صحنه و طراح لباس متخصص نیازمند است. به طور مثال؛ شما تصور كنید فیلمی تاریخی ساخته شود كه از صحنه و لباسی برخوردار باشد كه هیچ گونه سنخیتی با زمان، محتوا، شخصیت‌های كار نداشته باشند بدون شك، اگر بهترین كارگردانی، فیلمنامه و بازی‌ها را داشته باشد باز هم نمی‌تواند برای مخاطب باورپذیر باشد و اغلب مواقع، علت آن بی اهمیتی به هنر‌های طراحی صحنه و لباس و استفاده از افرادی است كه تخصص كافی در این حوزه‌ها را ندارند و باعث می‌شوند انتقادات بسیاری به چنین آثاری وارد شود.

پروانه قاسمیان، مدرس، مولف و طراح لباس سینما و تلویزیون، در رابطه با اهمیت طراحی لباس و صحنه در سینما، تئاتر و تلویزیون گفت: بدون شك، طراحی لباس در تئاتر، تلویزیون و سینما، یكی از بخش‌های بسیار مهم برای ساخت تصویر و شخصیت است و هر بازیگری جدا از بازی خود و شخصیتی كه قصد دارد نشان دهد، نیاز دارد با لباسی كه بر تن دارد و گریمی كه می‌شود و نوری كه در محل كار به آن می‌تابد شخصیت خود را باور كند و همین باور را به مخاطبش برساند. از اینرو، مطمئناً طراحی لباس، یكی از بخش‌های بسیار مهم در آثار تصویری و نمایشی است چراكه هم تاریخ و دوره لباس و هم شخصیت و خلق و خوی نقشی كه به ایفای آن می‌پردازد را از طریق لباس نشان می‌دهد و این موضوع بسیار مهم است و در تمام دنیا برای آن ارزش قائل می‌شوند.

به گفته این طراح لباس، متأسفانه، در ایران اصلاً در بخش تولید، به طراحی صحنه و طراحی لباس آن طور كه باید توجهی نمی‌شود و بی تفاوت از آن می‌گذرند و بنده به عنوان فردی كه از سال 71 در بخش دكوراتور‌ها و طراحان صحنه و لباس، استخدام صدا و سیما شده ام و برنامه‌های بسیار زیادی را در این خصوص كار كرده ام باید بگویم از سال 74 كه بخش تولید به بخش خصوصی واگذار شد لطمه بسیار زیادی به بخش طراحی صحنه و لباس در برنامه‌های تلویزیونی و سینما و دیگر بخش‌ها وارد شده است و مدیران مربوطه هم به این موضوع واقف هستند.

قاسمیان می گوید: متأسفانه، نه تهیه كننده‌ها بودجه‌های درستی برای طراحی لباس و طراحی صحنه اختصاص داده و نه حتی برخی از كارگردان‌ها به این هنر اهمیت می‌دهند؛ به طوری كه بعضی از آن‌ها اصلاً نمی‌دانند طراحی لباس می‌تواند چه نقش مهمی ایفا كند كه همین مسئله نشان دهنده نبود آگاهی و تخصص لازم در بخش‌های تولید است و به همین دلیل، در حال حاضر، این معضل در ایران به وفور دیده می‌شود. زیرا افرادی به عنوان تهیه كننده و كارگردان به فعالیت می‌پردازند كه متخصص این حوزه‌ها نیستند و افرادی را برای طراحی صحنه و لباس انتخاب می كنند كه وقتی آن‌ها را می‌بینیم هیچ رزومه و اطلاعات تخصصی در این خصوص ندارند كه نشان دهند به صورت آكادمیك و حرفه‌ای در این حوزه‌ها كار كرده اند و همه این‌ها آسیب‌های جدی برای این حوزه ها هستند.

دسترسی سریع