سفر رادیویی به روستای وركانه « زادگاه»مخترع اولین قلب مصنوعی همراه رادیو فرهنگ

برنامه «زادگاه» امروز چهارشنبه 8 تیرماه به معرفی محل تولد «توفیق موسیوند» چوپانی كه مخترع اولین قلب مصنوعی شد،اختصاص دارد.

1401/04/08
|
09:39

برنامه « زادگاه» به بهانه معرفی مفاخر فرهنگی كشورمان در سفری رادیویی شنوندگان را با شهرها و ‌روستاهای كشور آشنا می كند.

در برنامه امروز «زادگاه» شنودگان رادیو فرهنگ در سفر به استان همدان با روستای وركانه زادگاه "توفیق موسیوند"
مخترع اولین قلب مصنوعی آشنا شده و گوشه ای از زندگی وی را می شنوند.
پروفسور توفیق موسیوند متولد ١٣١5 در روستای «وركانه» همدان است، او تا سن 14 سالگی برای كمك به خانواده‌اش چوپانی كرده و هر روز مسیر طولانی وركانه تا همدان را برای تحصیل می‌پیمود اما تلاش و پشتكار موجب شد تا همین كودك روستایی به عنوان دانشمند برتر جهان شناخته شود و نام وركانه را به عنوان روستایی نخبه‌پرور ثبت كند.
دكتر موسیوند از همان كودكی نیز مشتاق خواندن و یادگیری چیزهای جدید بود و همین ویژگی به او كمك كرد تا از محیط روستا خارج شده و ابتدا به دانشگاه تهران و سپس با بورسیه‌ای كه به دست آورد، به دانشگاه آلبرتا كانادا برسد.

سال‌های ابتدایی زندگی در كانادا برای دكتر موسیوند بسیار سخت گذشت. او علاوه بر یادگیری زبان و تحصیل در طول شبانه‌روز حتی مجبور به كار به عنوان یك ظرف‌شور بود، توفیق موسیوند پس از فارغ‌التحصیل شدن در رشته‌های مدیریت و مهندسی مكانیك با دختری كانادایی ازدواج كرده و در دهه 1970 سمت‌های متعددی را به عنوان یك مهندس بر عهده داشت.

بعد از نقل مكان با همسر و دو پسرش به كلیولند در اوهایو بود كه دوباره سوالات مربوط به رمز و راز جهان به سراغش آمده و او را به بازگشت به دانشگاه و تحصیل علوم پزشكی در دانشگاه آكرون و كالج پزشكی شمال‌ شرقی دانشگاه اوهایو مشتاق كرد.

در این زمان بود كه تلفیق علوم مهندسی و پزشكی به او كمك كرد تا به دانش نوینی در زمینه اعضای مصنوعی دست یافته و بتواند بعد از مدتی قلب مصنوعی انسان را اختراع كند. بعد از سه سال كار در كلینیك كلیولند، دكتر ویلبرت كئون از انستیتو قلب اوتاوا از او درخواست كرد تا سرپرستی تیم قلب مصنوعی انستیتو را برعهده بگیرد.
ثبت اطلاعات ژنتیكی به وسیله استفاده از اثرانگشت بدون نیاز به خونگیری و تنها از طریق انگشت‌نگاری و ساخت زیرپیراهنی كه می‌تواند فشارخون و كاركرد قلب را در كسانی‌كه قلبشان خوب كار نمی‌كند، كنترل كند از دیگر اختراعات این دانشمند ایرانی است.

فروشگاه گیاهان دارویی كه نام توفیق بر سر در آن نقش بسته و تابلویی در مقابل منزل پدری پرفسور كه بیوگرافی مختصری از توفیق موسیوند را به نمایش گذاشته از جمله اقدامات اهالی وركانه برای آشنایی بیشتر گردشگران با افتخار روستا و كشورشان است اما به علت اینكه سال‌های زیادی از مهاجرت پروفسور گذشته و اشیای منتسب به وی در دسترس نیست، امكان تبدیل منزل پدری به موزه وجود ندارد.
این روستای زیبا یكی از 6 روستای گردشگری همدان بشمار آمده كه نام آن در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد، در منطقه ای كوهستانی و در دامنه جنوبی زاگرس واقع شده است. روستای وركانه از شمال شرقی به كوه سردره، از غرب به روستای سیمین، از جنوب غربی به كوه سرخ بلاغ، از شرق به كوه قره داغ و از جنوب و جنوب شرقی به دره بارانی و دره قشلاق محدود می‏شود.
قدمت روستای وركانه به بیش از 400 سال قبل بازگشته و آنچه تاریخ بازگو می كند نشان دهنده این موضوع بوده كه نخستین و قدیمی‌ترین محله آن، محله درب مسجد است و تاریخچه آن به اوایل دوره صفویه باز می گردد.
مستند « زادگاه» را شنبه ، یكشنبه و دوشنبه به تهیه كنندگی فریده گودرزی ساعت 20:00 روی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.

دسترسی سریع