برگزاری نخستین همایش بین المللی «شیخ جام» عالم و عارف نامدار ایران و جهان در تربت جام
دكتر علیرضا قیامتی، دبیر علمی همایش بین المللی شیخ جام، در گفتگو با برنامه «در قلمرو فرهنگ»، گفت: نخستین همایش بین المللی «شیخ جام» عالم و عارف نامدار ایران و جهان 22و23 تیر در تربت جام برگزار میشود.
وی همچنین «شیخ احمد جام» را پیوند دهنده شریعت و طریقت دانست و گفت: شیخ احمد جام ملقب به ژنده پیر، نقش سترگ و عمیقی در گسترش مبانی عرفان داشت به ویژه عرفانی كه در آمیخته با روحیه شریعتمداری و عشق و عرفان است و او در حقیقت شریعت و طریقت را در هم می آمیزد و نقش سترگی در گسترش و پایداری زبان فارسی دارد و در روزگاری كه همه آثار علمی شان را به زبان عربی می نوشتند او 9 كتابش را به نثر سلیس فارسی نوشت و گفت: فارسی زبان علم است.
وی همچنین عبدالرحمان جامی، هاتفی خرگردی، و شاه قاسم انوار كه شعرش تلفیق شور و شیدایی های مولانا و ظرافت های ویژه و اشراقی بودن شعر حافظ را دارد، از شاگردان مكتب شیخ جام برشمرد و گفت: بسیاری از عرفای شبه قاره هند با بیت از اشعار شیخ جام جان به جان آفرین تسلیم كردند و او با اینكه عارفی شریعتمدار بوده و شریعت را با طریقت به زیبایی با طریقت در هم آمیخت.
وی همچنین افزود: اندیشه های ابوذر بواژگانی، سجستانی، ابوسعید ابوالخیر، ابوطاهر كُرد، و رگه هایی از اندیشه های معراج نامه بایزید بسطامی را میتوان در آثار شیخ جام مشاهده كرد.
وی با اشاره به دیوان «شیخ جام» گفت: زیباترین مفاهیم اشراقی در دیوان «شیخ جام» است كه متاسفانه برخلاف شبه قاره هند و منطقه، دیوان او در ایران مغفول مانده است.
دكتر قیامتی پاسداشت مفاخر را پاسداشت فرهنگ و زبان فارسی به ویژه در زمان كنونی دانست و گفت: این همایش میتواند ما را با ریشههای فرهنگی مان پیوند دهد و خودباوری و عزت نفس را در نسل جوان ما ایجاد كند و ما را با همتباران خودمان در وطن فارسی و جهان اسلام و كل جهان پیوند دهد؛ چون اندیشه های عرفانی و اندیشمندان عرفانی در جهان كم نیست و مرزها و دیوارها را برمیدارد.
وی افزود: فراخوان مقاله همایش با استقبال گسترده روبرو شد و حدود 150 مقاله به دبیرخانه همایش رسیده است، كه 43 مقاله، خارجی است و این نشان از توجه بسیاری از برترین عرفان پژوهان منطقه از كشورهای مختلفی چون هند، پاكستان، بنگلادش، تركیه، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، ازبكستان، تاجیكستان و ... به این همایش دارد.
وی در پایان از پروفسور كمال الدین از كشور بنگلادش، عارف نورشاهی از پاكستان، حسن عباس از هند، علی تلمیزال از تركیه، دكتر عبدالغفور آرزو از افغانستان، و نیز دكتر یاحقی از ایران به عنوان مهمانان ویژه و سخنرانان این همایش نام برد.
مهندس حسن جامی الاحمدی، دبیر اجرایی همایش بین المللی شیخ جام، نیز هدف از برگزاری این همایش را معرفی شخصیت های علمی فرهنگی و هنری، و ایجاد حس خودباوری، هویت، اعتماد و عزت نفس به ویژه در نسل جوان و معرفی گذشته و سابقه غنی علمی فرهنگی و هنری ایران به جهان برشمرد و گفت: نخستین «همایش بینالمللی هزاره شیخ جام عالم و عارف نامدار ایران و جهان اسلام»، 22و 23 تیر ماه در تربتجام برگزار می شود.
وی افزود: مراسم افتتاحیه صبح روز 22 با حضور شخصیتهای فرهنگی هنری و دولتی و با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور آغاز میشود و شب هنگام هم مراسم «شب فرهنگی» با اجرای برنامه های هنری و فرهنگی برگزار می شود.
وی افزود: روز 21 تیرماه نیز برنامه ویژه موسیقی و بازی های آیینی و دوتار نوازی گروهی را خواهیم داشت كه در نوع خود، كم نظیر خواهد بود.
وی همچنین با تاكید بر مشاركت انجمن های موسیقی، عكاسی، شعر، خوشنویسی، و صنایع دستی تربت جام در این همایش گفت: پیش همایش دانش آموزی با هدف جلب مشاركت مردمی در حاشیه این همایش برگزار میشود و دانشآموزان میتوانند آثار خود را در زمینههای دلنوشته، مقاله، عكس، شعر، و خوشنویسی به دبیرخانه همایش ارسال كنند كه برگزیدگان در همایش معرفی و تجلیل میشود.