دكتر سید احمد محیط طباطبایی: هزاران سال است كه «خلیج فارس» با عنوان «خلیج فارس» نامیده و شناخته شده است.
دكتر سید احمد محیط طباطبایی، رئیس كمیته ملی موزههای ایران، در حاشیه «نشست تخصصی گرامیداشت روز خلیج فارس» در دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا، در گفتگو با رادیو فرهنگ گفت: هزاران سال است كه «خلیج فارس» با عنوان «خلیج فارس» نامیده و شناخته شده است.
وی با تاكید بر قدمت هزاران ساله نام «خلیج فارس» در اسناد و متون كهن علمی و تاریخی ایران و جهان گفت: در موزه ملی ایران و در كتاب «المسالِك المَمالك» كه در حافظه بشری ثبت شده است، نام «خلیج فارس» بر نقشه هایی كه در آن ترسیم شده، آورده شده است و در كتب مختلفی از موزه ها و مراكز ملی نگهداری اسناد و كتب تاریخی و نسخ خطی گرفته تا كاخ گلستان و كتابخانه ملی ایران، جغرافیدانانی چون؛ «مسعودی»، «ابوریحان بیرونی» و نام «خلیج فارس» را به خوبی میتوان مشاهده كرد.
وی تأكید كرد: سندیت نام دریای پارس، تنها محدود به اسناد و مدارك موجود در ایران نیست، بلكه بیش از اینها، در كتابخانههای اروپا و مراكز اسنادی جهان؛ همچون كتابخانه واتیكان و كتابخانه ملی پاریس و... كه در آنها این اسناد و نقشهها نگهداری میشوند، نام این دریا، «دریای پارس» یا «خلیج فارس» عنوان شده است.
وی افزود: استمرار این نام امروزه بر روی مهمترین اطلس های جغرافیایی مثل «بریتانیكا» و دیگران هنوز دیده می شود و به عبارتی، آنجا كه بحث سیاسی نیست و بحث جغرافیایی و علمی مطرح می شود، نام این دریا «خلیج فارس» است.
وی با اشاره به وجود دریایی در كنار «جزیره العرب» قدیم با عنوان «بحر عربی» كه امروزه «دریای سرخ» نامیده میشود و كاملاً متفاوت از «خلیج فارس» است گفت: رفتارهای خلاف واقعیت و سابقه تاریخی در خصوص نام این دریا، ناشی از نوعی رفتارها و مطامع سیاسی و قوم گرایانه ای است كه از اواخر دهه پنجاه میلادی در میان كشورهای عربی به وجود آمده است.
وی افزود: خلیج فارس قدیمیترین آبراه دریانوردان جهان است و دریانوردان قدیمی كه به تمدن سواحلی انتساب دارند روی این دریا دریا نوردی كردهاند و قرنها به عنوان مهمترین كسانی كه راهها و مسیرها را میشناختند معروف شده اند و بیش از همه و پیش از همه «دماغه امید» در جنوب آفریقا را كشف كردهاند و راهنمای مسلمانان و حجاج آندلس از این دماغه به «جده» بودهاند از این دریا به نام «خلیج فارس» یاد كردهاند.