علی رضاقلی، پژوهشگر و نویسنده كشورمان در حوزه علوم اجتماعی، سیاسی و فلسفی، كه كتاب معروف «جامعهشناسی نخبهكشی» از آثار اوست، بامداد 8فروردین1401در سن 75 سالگی درگذشت.
علی رضاقلی در سال 1350 موفق به دریافت دانشنامه كارشناسی علوم سیاسی، از دانشگاه تهران شد. او در ادامه، برای تحصیل به دانشگاه سوربن و سپس مدرسه سیاسی مطالعات عالی پاریس رفت. این چهره فرهنگی، پس از بازگشت به ایران، بهطور غیررسمی به مطالعه و پژوهش در حوزههای جامعهشناسی و اقتصاد سیاسی ایران پرداخت و از خود، كتابهایی چون «جامعهشناسی خودكامگی»، «اگر نورث ایرانی بود» و «جامعهشناسی نخبهكشی» را به یادگار گذاشت. علی رضاقلی میگوید هیچ راهی برای رهایی اقتصاد ایران از توسعهنیافتگی سراغ ندارم جز اینكه اقتصاددان تاریخ بداند، سیاستمدار پاسخگو باشد و مردم ناظر. رضاقلی اقتصاد سیاسی را تاریخی میداند. از جهل نئوكلاسیكها در این باره انتقاد میكند. شاهنامه یك اثر اقتصاد سیاسی میداند و معتقد است بدون خوانش تاریخ و چرخههای شوم آن یافتن راه حل برای رهایی از دام توسعه نایافتگی امكانپذیر نیست.
كتابهای مطرح او:
جامعهشناسی خودكامگی: تحلیل جامعهشناختی ضحاك ماردوش، تهران: نشر نی، 1367.
جامعهشناسی نخبهكشی قائممقام، امیركبیر، مصدق: تحلیل جامعهشناختی برخی از ریشههای تاریخی استبداد و عقبماندگی در ایران، تهران: نشر نی، 1377 (اردیبهشت 1398 به چاپ 44 رسید.)