جشن تولد صد سالگی سینمای ایران

گفتگو با امین خرمی كارشناس در برنامه هفت اقلیم

1402/06/22
|
12:27

خرمی در این برنامه در مورد اهمیت سینما صحبت كرد و گفت:
تاریخچه‌ ورود سینما به ایران به سال 1279 برمی‌گردد. در آن زمان مظفرالدین‌شاه اولین دوربین فیلمبرداری را خریداری و به ایران وارد كرد و ابراهیم خان عكاس‌باشی نیز به عنوان اولین فیلمبردار ایرانی شناخته شد. سرآغاز تاریخ سینمای ایران مربوط به سال 1279 و ورود اولین دوربین فیلمبرداری به ایران بود و اولین سالن سینمای ایران نیز در همان سال تحت عنوان سینما سولی در شهر تبریز تاسیس گشت. از آن‌جایی كه كشور ایران به بسیاری از فیلم‌های روز دنیا دسترسی نداشت، سینما سولی در سال 1295 شمسی پس از 16 سال فعالیت تعطیل شد. 4 سال پس از ورود دوربین فیلمبرداری و ساخت اولین سالن سینما در ایران، اولین محل پخش فیلم در تهران در خیابان چراغ گاز و توسط ابراهیم خان صحاف‌باشی تاسیس شد كه عمدتا فیلم‌های كمدی كوتاه در آن به نمایش درمی‌آمد.

افتتاح اولین سالن عمومی سینما در تهران نیز به سال 1286 و خیابان علاالدوله برمی‌گردد. اگرچه اولین سالن‌های سینمایی ساخته شده در شهرهای مختلف تعطیل شدند، قدیمی‌ترین سالن سینمایی كه همچنان فعال است سینمای صنعت نفت مسجد سلیمان می‌باشد. این سالن سینما با وجود مرمت‌ها و بازسازی‌هایی متعدد همچنان حل نمایش جدیدترین فیلم‌های ایرانی می‌باشد. اولین فیلم سینمایی بلند ایرانی تحت عنوان آبی و رابی توسط اوانس اوهانیانس در سال 1309 خورشیدی و اوین فیلم ناطق فارسی تحت عنوان فیلم دختر لر به كارگردانی اردشیر ایرانی در سال 1312 ساخته شد.

خرمی در پایان افزود:
روز ملی سینما یكی از روزهای مهم در تقویم هنری ایران بوده كه در روز 21 شهریور ماه و همزمان با جشن خانه‌ سینما جشن گرفته می‌شود. علت ثبت 21 شهریور ماه به عنوان روز ملی سینمای ایران به واسطه‌ مصادف شدن چهارمین جشن خانه‌ سینما در سال 1379 با صدمین سال ورود سینما به ایران بود. در این جشن تعداد زیادی از سینماگران شركت كرده و فیلمسازان مطرح به نقد و بررسی آثار نمایش داده شده می‌پردازند.

دسترسی سریع